Szabó Győző: "Mindig belemegyek a sűrűjébe"

Szabó Győzővel a Szentivánéji álom próbája közben beszélgetett Gyenese Andrea a Pécsi Nemzeti Színház büféjében. A pecsinapilap.hu interjúját szemléztük.

"Kikerülhetetlen téma most a Toxikoma címmel megjelent önvallomásod a drogfüggőségedről. Miért kezdtél bele egyáltalán a drogozásba? Hiányzott valami az életedből, vagy ennél prózaiabb a válasz?" - szólt az első kérdés.

"Nem sikerült rájönnöm, azt hiszem. A személyiségem legmélyére próbáltam lemenni, miközben írtam a könyvet fél éven keresztül és azt gondoltam, hogy a miértek meglesznek majd, megtalálom őket. De az a helyzet, azon túlmenően, hogy rájöttem, milyen a személyiségem, nem találtam meg a választ. Kíváncsi ember vagyok, mindig is az voltam. Ha utazom, vagy bármit csinálok, én sosem úszom meg a dolgokat a felszín megpiszkálásával, mindig belemegyek a sűrűjébe, a nyomornegyedtől kezdve a leglepattantabb kocsmáig. Lemenni a kitaposott útról, nekem mindig ez volt az életfilozófiám. Ez érvényes mindenre, az élet minden területére. Mindent szeretek kipróbálni, beleugrani, mindennel kicsit foglalkozni, minden érdekel és így történt az, hogy kisfiúként, vidéki gyerekként fölkerülve a fővárosba beszippantott egy csomó minden - válaszolta Szabó Győző.

Elmondta, sokáig a rabságában tartotta a drog, de  volt annyira erős, hogy ki tudott belőle jönni. Felesége, és Csernus Imre nagyon sokat segített, "de mindez nem lett volna elég, ha nincs egy elég erős elhatározás bennem, hogy én ezt abbahagyom" - szögezte le.

szabo_gyozoSzabó Győző a Szentivánéji álomban, Fotó: Mészáros Zsolt, wszsz.hu

Hogy milyen új perspektívát talált az élethez, a színművész így mesélt: 

"Igazából most már inkább a csendesedés jellemez. Egy színész életében nagyon sok olyan momentum van, például a 4 óra alvás próbák idején, ami stresszt eredményez és természetesen kell valami, ami ezt levezeti. Van, aki jógázik, én esténként megiszom a pohár boromat illetve sportolok. (...) A sportra szükségem van, épít, kikapcsol. Egy egy órás kardioprogram teljesen le tud vinni alfába és a feszkót is levezeti rendesen, akárcsak egy pohár sör. De semmi rosszra nem kell gondolni, a személyiségem nem nagyon változott. Ez olyan, mint egy bögre, amit vízzel vagy arannyal is megtölthetünk. Én régebben droggal töltöttem meg, most igyekszem úgy élni a hétköznapjaimat, hogy értelmesebben teljenek" - mondta Szabó Győző. "Ha úgy tetszik, a színészet a hobbim és akkor én hobbista vagyok. Nekem ez egy igazi ajándék az életemben" - tette hozzá.

A Beugró című műsorról elmondta, remélik, csak ideiglenesen szűnt meg, a folytatás sok mindentől függhet, "akár a politikától is"."Lehet, hogy készül a Valami Amerika harmadik része könyvben, az talán két év múlva lesz meg a moziban. Látható lesz októberben a Magic Boys című produkció, amelyet két éve forgattunk Kóltai Róberttel - ő volt a rendező és szerepel is a filmben -, ebben játszottunk együtt a hollywood-i sztárokkal Michael Madsen-nel és Jimmy Jones-al. Egyébként pedig Budapesten játszom a Katona József Színházban két előadásban, a Central Színházban pedig Stohl Andrással játszuk a Jó zsaru, rossz zsaru című darabot" - tájékozatatott a színész.

Szerepálmairól elmondta, az egyikből lassan ki fog öregedni, ez Stanley Kowalski A vágy villamosában, őt nagyon szívesen játszaná, és III. Richard, ami szerinte "még beleférne".

A teljes interjú a pecsinapilap.hu-n olvasható.

süti beállítások módosítása