Eltiltották a közhivatalviseléstől Románia kulturális miniszterét

Három évre eltiltotta kedden a bukaresti legfelsőbb bíróság a közhivatalok viselésétől Mircea Diaconu román kulturális és örökségvédelmi minisztert; szakértők szerint Diaconu nem maradhat a tárca élén.

Diaconu ellen az állami tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) indított eljárást 2011 novemberében, amiért 2008 óta egyidejűleg a fővárosi Nottara Színház igazgatója és a román parlament szenátora volt.
A legfelsőbb bíróság keddi jogerős döntése értelmében Diaconu ezzel megsértette az összeférhetetlenségi törvényt, ezért 2012. június 19-től kezdődően három évig nem tölthet be köztisztségeket.
Diaconunak a törvény értelmében szenátorrá választása után 15 napon belül le kellett volna mondania a színház éléről. Romániában a parlamenti (képviselői vagy szenátori) mandátum összeférhetetlen más közhivatalokkal, ez alól csak a kormánytagság jelent kivételt; ezt a vonatkozó törvény és az alkotmány is előírja.

diaconu A román hírtelevíziók által megszólaltatott jogászok egyetértettek abban, hogy Diaconu nem maradhat a kulturális tárca élén.
Az ANI büntetőjogi feljelentést is tett a legfőbb ügyésznél Diaconu ellen, mivel megítélése szerint a miniszter az érdekösszefonódási előírásokat is megsértette, amikor színházigazgatóként több szerződést is kötött színésznő feleségével.
A május eleje óta kormányzó Victor Ponta miniszterelnök csapatában Diaconu a negyedik miniszter, akitől idő előtt meg kell válnia, közülük az első kettő csak jelöltségig jutott, beiktatásukra már nem került sor.
Victor Alistarnak a kormánystratégiákért és a civil szférával való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszteri tisztséget szánta a kormányfő, de kiderült, hogy - szintén összeférhetetlenség miatt - őt már korábban eltiltották a köztisztségektől.
Az oktatási tárcára eredetileg jelölt Corina Dumitrescuról még beiktatása előtt kiderült, hogy meghamisította életrajzát, ezért az utolsó pillanatban Ponta Ioan Mangra bízta a tárcát. Neki viszont alig egy hét múlva plágiumbotrány miatt kellett lemondania.
Diaconu miniszteri kinevezésekor már folyamatban volt az ANI által indított összeférhetetlenségi eljárás.

süti beállítások módosítása