Ókovács: "Nincs jobbos kvint, nincs balos magas C"

Ókovács Szilveszter operaházi kormánybiztossal beszélgetett Rácz Judit a Színház c. lapnak. Szemléztük.

Ókovács Szilveszter bő fél éve áll kormánybiztosként az Operaház élén. A kérdésre, milyen tervekkel érkezett, úgy válaszolt, elsősorban feladatai voltak. "Mi reprezentáljuk a magyar operajátszást, és elsősorban a magyar énekeskultúra színe-javának kell lehetőséget adnunk. Tavaly több mint száz estén szerepeltek külföldi énekesek, túlnyomó többségük a nemzetközi harmadik vonal művésze, akik gyakran lefelé lógtak ki a színvonalból. Ez most már nem történhet meg. Kevesebb, de rangosabb külföldit hívunk: ha már vendég, szóljon nagyot" - mesélt a kormánybiztos a Színház című lapnak. A hazai énekeseket is érintik a változások, hiszen szerepszerződéses rendszert vezettek be, azaz nem havi fizetéssel rendelkező művészeket léptetnek fel, hanem mindig megkeresik egy-egy szerepre a "legmegfelelőbbet".

Ókovács Szilveszter elmondta, nem látja még pontosan az idei finanszírozást, de erősen dolgozik pótlólagos támogatások megszerzésén. Az októberi elvonások létszámleépítési kényszerrel is jártak, bár ezt kinevezésekor még nem láthatta előre. "Mivel a keserű pirulát mindenképpen le kell nyelnünk, igyekszünk tőle meggyógyulni: ha már muszáj leépíteni, akkor ez a folyamat a régi, rossz struktúrát is bontsa le" - magyarázta. 

okovacs_szilveszter

Fotó: Schiller Kata, szinhaz.net

A kormánybiztos szerint az Operaháznak széles repertoárt kell játszania, amelyben egy „hosszú XIX. század szerepel túlsúllyal, azaz visszafelé Mozartig, előre pedig Pucciniig, Bergig, Richard Straussig". Természetesen a repertoár része kell legyen néhány el nem hagyható magyar darab is. Ókovács leszögezi: a közönség igényét ki kell elégíteni. "Egy színháznak, amely a bevételéből bért fizet, a fél szemét a kasszán kell tartania. Ugyanakkor rajtunk áll vagy bukik az operai recepció is: ha mi egy pinceszínház kísérletező kedvét vállaljuk fel, akkor nem teljesítjük azt a társadalmi küldetésünket, hogy az adóforintokból meg kell ismertetni a szélesebb közönséggel is az opera műfaját" - tette hozzá.

A tervek szerint lesz egy harmadik játszóhely is az Erkel mellett, a Zeneakadémia Kisterme. "Fontos, hogy a fiatal vagy kevésbé fiatal rendezők újfajta látásmódja érvényesüljön. De nekem sokféle igényt ki kell elégítenem, tehát soha senki nem fog velünk minden tekintetben egyetérteni" - fogalmazott a kormánybiztos.

Szóba kerültek az Operaház "emigránsai", többek között Kovalik Balázs és Fischer Ádám is. "Talán furcsa, de én komolyan gondolom, hogy ezekkel a művészekkel semmi probléma sincs. A világot láthatják másképpen, hisz az jogukban áll. Ha azt tudomásul veszik, hogy a magyar állam legnagyobb kulturális intézményében lépnek fel, adófizetői pénzen. Nem hinném, hogy lenne komoly magyar művész, aki olyan szinten tenne a hazája ellen, hogy ezt emlékezetébe kelljen idéznem. Így nekem mindaddig csak az számít, amit létrehoznak. Nincs jobbos kvint, nincs balos magas C. Tiszta van, és gondtalan - vagy hamis és rossz, de akkor ugyanolyan mindegy, kiből jön" - mondta Ókovács Szilveszter.
Arról számolt be, hogy operastúdió nem lesz, viszont létrejött egy kiemelt együttműködési megállapodás a Zeneakadémiával, ahol elsősorban az opera tanszakot segítik "a kölcsönös előnyök jegyében". A program 2013 májusában indul, de ehhez az kell például, hogy az Erkel Színház felújítását ne támadják meg. "A közbeszerzés beépült a napi imáinkba" - tette hozzá.

A tervek szerint 2013. november 7-én, Erkel Ferenc születésnapján a zágrábi operával közösen készítendő Falstaff-fal nyitna az Erkel. "Ami biztos: meg fogjuk nyitni az Erkelt, a pénz itt van" - ígérte a kormánybiztos. "A tavalyi százmillió az előkészítésre még nem fogyott el" - folytatta - "és 1,7 milliárd van a beruházásra. Mivel közbeszerzés hatálya alatt vagyunk, ezért tendereket kell kiírni, három körben. Az első körben öt különböző pályázat zajlott le, a szerződéseket meg is kötöttük. Először fel kellett mérni a műszaki állapotot, mert erről nem volt semmilyen anyag."

Ókovács szíve szerint már idén december 8-án, a színház 101 éves születésnapján megnyitná az Erkelt, de nem tudni, milyen lesz a tél, az európai közbeszerzési jog pedig olyan bonyolult, hogy bármi történhet. "Ha az első kapavágás megtörténik, mindenki könnyebben hisz majd. Arra biztosan számítok, hogy jövő márciustól kezdve próbaüzem indul. Nyáron elvégezhetjük a maradék munkát, a parkosítást, ősztől már mehet az ifjúsági program, és november 7-én, a Falstaff premierjével indul az üzemszerű működés: immár újra két házzal, plusz kamara-játszóhellyel a Liszt Ferenc téren. Addigra kell a szükséges munkatársi létszámot is felvenni" - mesélt a tervekről. Az Erkel várható profiljáról úgy nyilatkozott, "valódi Volksoper lesz, évi száz-százötven előadással. Minden héten egy darab fut, a hétvégére koncentrálva, s az előző hét előadása még egy napon visszacsap, leginkább matinéban, a május meg az október pedig leválik a diákprogram miatt. A legnépszerűbb és leghallgathatóbb darabok mennek ott: Aida, Turandot, Don Carlos, Otello, János vitéz... És balettek: például a közkedvenc Hófehérke."

Arról, hogy miben fog különbözni az Operaháztól, elmondta: "Azért is kell az Erkel, hogy az Operaház műsorballasztjai lehullhassanak, és a Ház mást is játszhasson - drágább, ritkább és akár merészebb előadásokat. Az Erkel pedig a „tutira" megy, de ez persze nem gyenge minőséget jelent, hanem sikeres szuperprodukciókat: érthető, könnyebben dekódolható és ezért közönségnyerő, magas színvonalon előadott alkotásokat."
Ókovács Szilveszter nem tudja még, megpályázza-e a főigazgatói posztot: "Sokan mondják, hogy ha az ember elvállalja e mostani munkának az összes karakterromboló nyűgét és küzdelmét, miért ne akarná az eredményét is élvezni? Végül is rengeteg függ attól, érvényre tudom-e juttatni a különleges opera és balett műfaj speciális szempontjait a kormányzatban, és lecsillapodik-e az érthetően hőemelkedéses társulat, ha látja, hogy jót akarunk neki, és megnyílik a másik színháza is. Ha igen, természetesen szeretnék maradni."

A teljes interjút a Színház.net-en olvashatják.

süti beállítások módosítása