Székhelyi József: "Nincs üldözési mániám"

Székhelyi József a nol.hu-nak mesélt az egri ügyről és szegedi nyugdíjaztatásáról. Szemléztük.

"Hamarabb lesz üldözési mániája az embernek, ha valóban üldözik. Nekem azonban nincs üldözési mániám, és nem is foglalkozom összeesküvés-elméletekkel" - válaszolta Székhelyi József arra a kérdésre, lát-e összefüggést  az egri önkormányzat kulturális bizottságának ülésén elhangzottak és a Szegedi Nemzeti Színházból való nyugdíjazása között.

szekhelyiFotó: Birtalan Zsolt, nol.hu

"Tény, hogy május 31-én ripsz-ropsz, nyugdíjazott a színházam. Ennek több üzenete is lehet. Az egyik az, hogy öreg vagyok, és öreg ember menjen a fenébe." Székhelyi szerint ez a megközelítés azért nem áll meg, mert Budapesten több helyen is játszik. "A másik lehetséges üzenet gazdasági: túl sokba került a Szegedi Nemzeti Színháznak a fizetésem. De ez sem igaz. Miután letettem a színházigazgatói stallumot, a vezetői pótlék lekerült a fizetésemről. Közel 50 éves szolgálat után havi 296 ezer forint jelent meg a számlámon fizetésként, amelyet öt éve nem emeltek. Ez nem annyira sok, amennyi csődbe vinne egy színházat" - fejtette ki Székhelyi József. Hozzátette, ha igaz, amivel Gyüdi Sándor igazgató biztatta, hogy szerepet és rendezési lehetőséget is kap, akkor a gázsija sokkal több lesz, mint a fizetése volt.

A riporter felvetette, ritkán hallani konkrét számokat a művészek díjazásáról. Székhelyi így felelt: "Engem is arra tanított Várkonyi Zoltán, Radó Vilmos, Ádám Ottó és Egri István, hogy egy „eltartott” szakma képviselője ne dumáljon a gázsijáról. De muszáj dumálni, mert egy szerencsésebb országban Julia Roberts kollegina 4,5 milliárd forintnak megfelelő összeget kap egyetlen szerepért. És akkor még nem vezetett színházat, nem rendezett darabot, nem volt a magyar kultúra robotosa éjjel-nappal, karácsonykor, húsvétkor, szilveszterkor és születésnapon. Ehhez képest az én 296 ezer forintos személyi gázsim egy közepes közalkalmazotti fizetésnek felel meg. Ugyan mi volt az a rettenetes nyomás a szegedi színház jelenlegi igazgatóján, aki a saját nyilatkozata szerint nem tudott már tovább ellenállni neki?" - tette fel a kérdést.

A kérdésre, fog-e még játszani vagy rendezni a Szegedi Nemzeti Színházban, így válaszolt: "Ha Gyűdi főigazgató úr úgy ítéli meg, az ő intézményének az a jó, ha én nem vagyok ott, akkor elgondolkodom, érdemes-e erről beszélgetni. Ha ő, aki azt sem tudja pontosan, mi lesz a jövő évadban, hogy ajánlani tudjon nekem valamilyen szerepet legalább a forma kedvéért, úgy gondolja, hogy a nézettség, a pezsgő bérletvásárlás hirtelen megugrik attól, hogy végre nincs itt a Székhelyi, akkor azt hiszem, elszámítja magát. Nem szeretem ezt a szót, de én egy sikeres pali vagyok. Az ő teljesítményüket viszont nem igazolja az az ötletszerű és hevenyészett dramaturgia, amely évek óta szórakoztat bennünket."

Székhelyi József elmondta még, szerinte olyan "pazar" művészeket "elüldöztek, vagy ellehetetlenítenek", mint Gáspár Tibor, Pásztor Erzsi, Járai Máté, Márkus Judit, Szilágyi Annamária, vagy Papp Gabriella, és úgy gondolja, ez "merénylet".

A teljes interjút a nol.hu-n olvashatja.

süti beállítások módosítása