Csomós Miklós magánszínházat ajánl

Levélben kéri a fővárosi köznevelési intézményeket Budapest főpolgármester-helyettese, hogy egy magántulajdonú gyermek- és ifjúsági színházba váltsanak jegyeket.

Csomós Miklós iskolák figyelmébe ajánlja a színházat:

Levelet kaptak június elején a fővárosi fenntartású iskolák és nevelési intézmények, melyben Csomós Miklós, Budapest oktatási és kulturális főpolgármester-helyettese, a Turay Ida Színházhoz kapcsolódó, magántulajdonú Magyar Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Színház színházi programjait ajánlja iskolaigazgatók figyelmébe.

csomos

“A Magyar Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Színház önként vállalt feladatként tűzte ki célul, hogy a gyermekek és fiatalok nevelését, szórakoztatása az emberi értékek kiemelésével, követendő példaként jelenítse meg a színházi kultúra világában”– fogalmaz a levél, amely szerint a Főpolgármesteri hivatallal együttműködve, az idei tanévben “bizonyította a Színház”, hogy olyan előadássorozatokat tud kínálni, amelyek mind a tanulók, mind a pedagógusok igényeinek “képes megfelelni”.

A levél az igazgatók figyelmébe ajánlja a színház „gyermek és ifjúsági bérleteket”, „amely a gyermekeket és fiatalokat elindítja, illetve megtartja a kultúra felé vezető úton”.

A színház így ír saját magáról: 

„Egy színház, egy élet jövője a jelenben gyökerezik.“ (Bernard Shaw)

A színházzal foglalkozók, gyakran vitatkoznak a műfaj teremtette értékekről, az előadások minőségéről, a közönséget nevelő hatásról, a jóról és rosszról, a klasszikusról vagy modernről, szóval a színház örök dilemmáiról.

Arról azonban, hogy mi az igényes tartalom, és annak miként kéne megjelennie a színházak - gyermekeknek, valamint az ifjúságnak szóló - előadásaiban, vajmi keveset hallunk.

Művészként és szülőként is nagy felelősség hárul a felnőttekre, hiszen a kicsik nem maguk választanak. Rajtunk múlik, hogy a bennünk feltétel nélkül bízó gyermek, milyen élménnyel gazdagodva tér haza.

Mi, a Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Színház alapítói régóta foglalkozunk ezzel a kérdéssel. Arra vállalkozunk, hogy a választott célkorosztály életkori sajátosságait, szellemi fejlettségét, és uralkodó érdeklődési körét mindenek előtt figyelembe vegyük.

Igen, az uralkodó érdeklődési kör!

gyermek

Napjaink meghatározó élményforrása a gyermekek nagy százalékánál a televízió és a mozi, melyek nagyon sokszor feldolgozhatatlan hatást gyakorolnak jellemükre, életükre. Ezeknek a műsoroknak fantasztikus és minden technikai bravúrt felsorakoztató megoldásaival a színház képtelen felvenni a versenyt.
Egy másik úton indultunk el. Olyanon, amely bár göröngyös, de végül a mi kis közönségünkhöz vezet.
Egyszerű megoldásra törekszünk. Nevelni és szórakoztatni szeretnénk úgy, hogy az emberi értékeket emeljük ki és állítjuk követendő példának a gyermekek elé úgy, hogy a színészi játék, a díszlet, jelmez és a rendezés igényességéből egy szemernyit nem vagyunk hajlandóak engedni.
El kell varázsolni a közönséget.

A Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Színház mindent megtesz azért, hogy ez így legyen!

süti beállítások módosítása