Hámori Gabi: túl sok az indulat

Egy ideje ismét itthon van, de valójában kétlaki életet él. Hámori Gabriellával beszélgetett a 168 óra.

A 168 óra interjújából:

Az Örkény Színház színésznője arról számolt be, hogy Amerikában azt látja, a szabadsággal általában nagyobb felelősség jár, ám ott is generációk sora kellett ahhoz, hogy ez a felelősség beépüljön a hétköznapokba. “Mindjárt lehetőséget kaptam David Michalek rendező munkájában,

esszenciáját adja ki, ahogy a nézők egy óriás kivetítőn lassítva láthatják a szereplők mimikájának változását a villanásnyi részekből összeálló filmben. A produkcióban olyan művészek vállaltak még szerepet, mint Alan Rickman vagy Holly Hunter. Amúgy David nemrég Magyarországon járt, együtt kerestünk helyszínt a honi bemutatóhoz, amely alighanem az Erzsébet téren lesz. Egyébként Los Angelesben nem is érnék rá pincérkedni: sok időpontot kapok, nagyjátékfilmek, kultsorozat castingján is megfordultam. Önmagában is fantasztikus, hogy a „bemutatkozó” anyagomat ennyire érdekesnek tartják. Persze azt is tudom: csomó dolognak stimmelnie kell, hogy összejöjjön egy komoly szerep. Viszont ha alkatilag nem passzoltam is a figurához, szinte mindig éreztették: alkotó emberként kezelnek. Talán azért is, mert – főként a tengerentúlon – nagyon sok a képzetlen színész” – árulta el Hámori Gabi.

hamorigabiHámori Gabi, Fotó: est.hu

Arról, tulajdonképpen miért távozott, elmondta nem mondott végleges búcsút, külföldön kapcsolatokat keres, új utakat. “Így kért fel egy kinti barátom, hogy tartsak órát a New York Film Akadémián, fiataloknak. Elsőre sokkoló volt, de működött, így most megpályáztam egy ideiglenes állást: gyerekeket oktatnék nyári kurzuson. Nemsokára Londonba megyek castingokra. Közben azonban játszom olykor az Örkényben is. A jövő szezonra Szandtner Annával van egy ötletünk, amelyet direktorunk, Mácsai Pál is érdekesnek talált. Készülünk projektre a volt osztálytársam, Bodó Viktor vezette Szputnyik Hajózási Társasággal is. Egyre inkább vonzanak a független produkciók. (…) Külföldön ma már simán lezárom egy külön csomagba az itthonról vitt zavaró tényezőket, gondokat” – fogalmazott Hámori Gabi, aki arról is szólt, nem szeret ragaszkodni, bár az Örkényre úgy gondol, mint anyaszínházára.

Arról, mi van az említett csomagban, úgy válaszolt: “Kérdések. Anyagiakról, vagy arról, hogy ki lehet az az ember, aki mellett anya lehetnék. Az is eszembe jut: milyen feladatokat hoz, ha majd gyerekem lesz, miként intézem majd az óvodai, iskolai ügyeket? Miként magyarázom el neki: hol élünk, milyen ország ez, milyen világ vesz körül minket?” – árulta el a színésznő.

A kérdésre, milyen világ vesz körül bennüket úgy válaszolt, nincs kedve közéleti kérdéshez, ritkán érzi a pillanatot, hogy színésznek meg kell nyilvánulnia. “Hívtak már fellépni „tüntire”. De azt láttam: túl vegyes a massza. Sokszor átgondolatlanul, zsigerből megy a hőbörgés. Túl sok az indulat” – fogalmazott a színésznő.

Az teljes interjút itt olvashatják.

süti beállítások módosítása