A Vörös Szikla - Nálunk is debütál a Pekingi Nemzeti Nagyszínház

A Vörös Szikla című pekingiopera-darabbal tervezi meghódítani a Pekingi Nemzeti Nagyszínház Európa közönségét, a Bécs után Budapesten is bemutatkozó, majd Prágába utazó társulat célja a kínai hagyományos kultúra népszerűsítése, megismertetése - hangzott el a turnéról szerdán Pekingben tartott sajtótájékoztatón, amelyen Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa is részt vett.

Az eseményen a vendéglátók nevében Ókovács Szilveszter kormánybiztos arról beszélt, büszke arra, hogy a társulat a magyar fővárosba is ellátogat. Bízik abban, hogy nyílik majd alkalom a magyar opera- és balettművészet kínai bemutatkozására is - tette hozzá.
A pekingi nagyszínházban közel 60 előadást megélt Vörös Szikla, amely ötvözi a tradicionális kínai opera, a távol-keleti népzene és a nyugati muzsika motívumait, a színház saját produkcióinak legsikeresebbje, több mint százezren látták. A turné szervezői remélik, hogy az egyedi hangzásvilággal, a különleges és részben az egyes színházak sajátosságaihoz igazított rendezéssel és látvánnyal, ha mást nem, de ízelítőt adhatnak a több száz éves műfajból az európai közönségnek.

Nemzeti-Nagyszinhaz-PekingA Pekingi Nemzeti Nagyszínház épülete

A rendező-koreográfus Csang Csi-kang (Zhang Jigang) mérföldkőnek nevezte a mostani turnét, amely "a magas színvonalú kínai kultúrát igyekszik közelebb vinni a másik, nagy hagyományokkal rendelkező kultúrában élőkhöz". Elmondta, hogy a csaknem 160 fős csapatukat egy operabarát csoport is kiegészíti, s kíváncsian várják az előadások fogadtatását. 

Tapasztalataik alapján a szervezők arra fognak törekedni, hogy ahol szükséges, ott a jövőben érthetőbbé tegyék a darabot. Csang külön is kiemelte, hogy ő csak a magyarországi előadásra tart a társulattal, és érdeklődéssel készül budapesti útjára.
A Vörös Szikla alapjául szolgáló történet a kínai irodalom négy legismertebb regényének egyikét, A három királyság történetét dolgozza fel. A XIV. században, a Han-dinasztia idején játszódik, amikor három királyság harcolt a Jangce folyó körüli területekért. A Budapesten bemutatásra kerülő opera ennek a harcnak az egyik leghíresebb momentumát, a Vörös Sziklánál lezajlott csatát mutatja be a közönségnek, ismert kínai énekművészek tolmácsolásában. 
A tájékoztatón a fellépő neves operaénekesek közül többen is jelen voltak, így az ötvenéves Jü Kuj-cse (Yu Kuizhi), aki A három királyság történetében a Su (Shu) királyság tanácsosát alakítja.

A Pekingi Nemzeti Nagyszínház és a Wu Promotion elsőként a Bécsi Burgtheaterbe viszi a Vörös Sziklát, majd a társulat július 4-i és 5-i Andrássy úti fellépése után a Prágai Nemzeti Színházban vendégszerepel.
Ókovács Szilveszter elmondta, a megértést a magyar közönség számára - előadás közben - a Rudolf Péter által közvetített magyarázatok fogják könnyebbé tenni. Megjegyezte, bár nem könnyű feladat július elején az Operaházba közönséget szervezni, az egyedi alkalmat érdemes lesz kihasználni, mivel különleges élmény vár mindazokra, akik vállalkoznak egy távoli kultúra nem mindennapi, autentikus, egyben látványos előadásának megtekintésére.
Ókovács Szilveszter, Mozsár István, az operaház megbízott ügyvezető igazgatója és Solymosi Tamás, az intézmény balettigazgatója Pekingben részt vesz egy csütörtökön kezdődő nemzetközi színházművészeti konferencián.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása