Don Giovannival nyit a veronai operafesztivál

Pénteken este Mozart Don Giovannijával kezdődik a veronai aréna kilencvenedik szezonja. A címszerepet - kettős szereposztásban - Ildebrando D'Arcangelo és Erwin Schrott énekli.

Az életének 90. évében járó világhírű mester, Franco Zeffirelli rendezését újítják fel, az ő látványos és romantikus színpadképében, Daniel Oren vezényletével. 
A címszerepet a nyitóelőadáson Ildebrando D'Arcangelo játssza, akit ebben a szerepben a budapesti közönség is megismerhetett a Bécsi Állami Operaház tavalyelőtti vendégjátékán a Művészetek Palotájában. Donna Annát Anna Samuil, Don Ottaviót Saimir Pirgu énekli - mindketten jártak már Budapesten -, Donna Elvira Martina Serafin lesz Maria Agrestával felváltva, Leporellót pedig Bruno De Simone, illetve Marco Vinco kelti életre. 
A hat Don Giovanni-előadáson Ildebrando D'Arcangelo felváltva játssza a szerepet az uruguayi baritonnal, Erwin Schrottal, aki július 6-ig még Berlinben, a Staastoper Unter den Linden produkciójában Leporellót alakítja Christopher Maltman Don Giovannija mellett. 

arena2003_02A teltházas veronai aréna 2003-ban (Forrás: images.google.com)

Erwin Schrott igen népszerű az olasz közönség körében, a Don Giovannival debütál az arénában, így a Corriere della Serra című napilap is őt kérdezte a szerepről és arról, mikor tér vissza a milánói Scalába. "Énekesként a Scalában születtem meg, szinte anyámnak tekintem. 2015-ben énekelek ismét a Scalában" - mondta.

Erwin Schrott először dolgozik Zeffirellivel, akit élő művészettörténetnek tart, de abban nem ért egyet vele, hogy Don Giovanni "egy disznó" lenne. Különféle rendezőkkel, például Claus Guthtal dolgozott Mozart operáján, nyitott ember lévén mindenféle megközelítés érdekli, a lényeges dolog számára az, hogy hiteles figura megformálására nyíljon lehetősége. Ő nem elsősorban szívtiprónak, hanem olyan, kicsit nevetséges lénynek látja Don Giovannit, aki mindent és mindenkit a magáénak akar. 

Erwin_SchrottErwin Schrott (Forrás: images.google.com)

Elárulta, hogy sosem akart mást, mint operát játszani. Hatéves korától zongorázott és nyolcéves korától énekelt. Bár a családja nem gazdag, mégis lehetővé tették, hogy Itáliában fejezze be a tanulmányait neves olasz mestereknél.
Magánéletéről szólva megjegyezte: elege van abból, hogy Signor Netrebkónak szólítsák. "Normális pár vagyunk Anna Netrebkóval, normális életet élünk Bécsben és New Yorkban a fiunkkal, Tiagóval, aki otthon három nyelven beszél, oroszul, spanyolul és angolul" - mondta az énekes.
Beszámolt arról is, hogy létrehoztak egy alapítványt: ismertségüket arra használják, hogy adományokat gyűjtsenek a fogyatékkal élő, illetve a súlyosan beteg gyermekek számára Ausztriában, Németországban, Spanyolországban és Oroszországban.
Kirobbanó fizikai formáját korábban a rögbivel és az ökölvívással őrizte meg, manapság inkább a kerékpározást és a hegymászást preferálja - mondta Erwin Schrott, hozzátéve, hogy nemcsak a test, a lélek állapotára is ügyelni kell, "ha az tiszta, minden más rendben van."

süti beállítások módosítása