Kiáll Alföldi Róbert mellett a Demokratikus Koalíció

Megütközéssel fogadta a Demokratikus Koalíció (DK), hogy az elmúlt napokban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és L. Simon László kultúráért felelős államtitkár is arról beszélt, változás várható a Nemzeti Színház vezetésében - közölte a Gyurcsány Ferenc volt kormányfő vezette DK alelnöke, hozzátéve: pártja kiáll a színházat irányító Alföldi Róbert mellett.

A DK elfogadhatatlannak tartja és visszautasítja azt "a nyilvánvaló kormányzati szándékot, hogy az ország első színházát a kormánypárt hamis ideológiájának a szolgálatába állítsa" - írta az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében Niedermüller Péter, aki szerint a Nemzeti Színház Alföldi Róbert irányítása alatt modern, európai színvonalú, izgalmas szellemi, művészeti műhellyé vált.
   A DK felszólítja a kormányt, hagyjon fel a neki nem tetsző kulturális irányzatok, a modern művészetek hazai intézményei elleni támadásokkal, ne avatkozzon bele a pályázati eljárásokba, fogadja el a kulturális sokféleséget, és vegye tudomásul, hogy a kulturális kormányzat egyedüli feladata a művészi alkotás szabadságának biztosítása - közölte a politikus.
   Alföldi Róbert korábbi évadzáró sajtótájékoztatóján elmondta, jövő július végén lejár főigazgatói megbízatása. "Elméletben ez az első ötéves periódusom utolsó éve lesz. Ha úgy alakul, hogy tényleg az utolsó, életem legfontosabb öt éve" - fogalmazott, hozzátéve azonban, hogy ha a fenntartó főigazgatói pályázatot hirdet, pályázni fog.
  

L. Simon László ugyanakkor vezetőváltást valószínűsített a Nemzeti Színház élén. A hétfőn hivatalba lépett, kultúráért felelős államtitkár a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában hozzátette, hogy szerinte korai még a kérdésről beszélni. Mint mondta, először meg kell várni, hogy Alföldi Róbert egyáltalán megpályázza-e még egy ciklusra a teátrum vezetését.
   "Majd meglátjuk, hogy pályázik-e. Nagyon sok tehetséges színházigazgató-jelöltet látok. Egyébként Alföldinek vannak érdemei, és vannak olyan krakéler dolgai is, ami miatt sokan támadták. Ha pályázik, akkor majd meglátjuk, hogy kik fognak vele együtt pályázni, hogyan fog felállni a szakmai kuratórium" - fogalmazott L. Simon László. Hozzátette, a pályázati esélyek latolgatásával mindenekelőtt érdemes megvárni, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vagy esetleg Orbán Viktor miniszterelnök nem vonja-e magához a döntési jogkört.
   "Én egyébként azt gondolom, hogy a Nemzeti Színház élén vezetőváltás lesz, de nem akarok találgatni" - fűzte hozzá az államtitkár.

süti beállítások módosítása