Minioperát mutattak be Emil Zátopekről

Tizenkétperces minioperát mutattak be szombaton Emil Zátopek (1922-2000) legendás cseh hosszútávfutó és többszörös olimpiai bajnok életéről Liverpoolban.

Az első operáját jegyző Emily Howard brit zeneszerző és Selma Dimitrijevic szövegkönyvíró együttműködéséből született Zátopek! című alkotás a közelgő londoni nyári olimpiai játékok alkalmából látott napvilágot. Az alkotók igyekeztek életre kelteni az 1952-es helsinki olimpiai játékok hangulatát, ahol Zátopek három aranyérmet is nyert: 5000 méteren, 10 000 méteren és maratoni futásban.

zatopek

A miniopera mellett Leos Janácek és Bohuslav Martinu zeneszerzők művei csendültek fel szombat este a liverpooli Epstein Theaterben. Howard és Dimitrijevic alaposan tanulmányozta a legendás atlétáról szóló történelmi forrásokat, és Prágába is ellátogattak, hogy felkeressék a sportoló özvegyét, Dana Zátopkovát, egykori olimpiai bajnok cseh gerelyhajítót.
A premieren John McMunn tenor keltette életre Zátopeket, a néhai csehszlovák atlétamezt viselve, mellkasán a 903-as számmal. A sportoló feleségét Wendy Dawn Thompson játszotta a színpadon. A házaspár mellett a helsinki olimpián szereplő ellenfelek és egy sportkommentátor is feltűnik az operában.

süti beállítások módosítása