Somogyváry Ákos karnagy lett az Erkel Ferenc Társaság új elnöke

Somogyváry Ákos karnagyot, Erkel Ferenc egyenes ági leszármazottját választotta elnökévé a zeneszerző nevét viselő társaság vasárnapi tisztújító közgyűlésén.

A gyulai székhelyű Erkel Ferenc Társaság ügyvezetője a gyulai Szőke Margit újságíró, könyvtáros lett. Az elnökség tagja Görgényi Ernő, Gyula polgármestere; Erdmann Gyula történész, a Békés Megyei Levéltár nyugalmazott igazgatója; Kassai István Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Erkel-kutató; Szőnyiné Szerző Katalin zenetörténész, az OSZK Zeneműtárának nyugalmazott vezetője; Erkel László Kentaur Jászai-díjas díszlet- és jelmeztervező; Németh Csaba történész, az Erkel-hagyaték szakértője; Baranyó Géza, a gyulai önkormányzat idegenforgalmi, gazdasági főtanácsadója; Perlaki Attila, a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar karnagya; Hunyadvári András Kner-Tevan-díjas nyomdász és Lengyel Magdolna jogász - olvasható a társaság közleményében.
Az összegzés szerint a társaság létrehozta a tiszteletbeli nemzetközi társelnöki tisztséget, a posztot Erkel Ferenc két ükunokája, a Marosvásárhelyen élő Szőnyi Judit orvos és Szőnyi Zoltán zongoraművész, karmester töltheti be.

erkel_mtiErkel Ferenc 

 A közgyűlésen örökös tiszteletbeli elnöki címet adományoztak a résztvevők Bónis Ferenc Széchenyi-díjas zenetörténésznek, aki 22 éven át vezette a társaságot. Örökös tiszteletbeli alelnökké választották Erkel Tibor Erkel-díjas zongoraművészt, egyetemi tanárt, örökös tiszteletbeli titkárrá pedig D. Nagy Andrást, ők szintén 22 éven át vettek részt a társaság vezetésében.
A társaság közleményében olvasható, hogy a szervezet új vezetése ugyanolyan céllal, de megújult szellemben dolgozik tovább Erkel Ferenc tiszteletéért, megbecsüléséért, életművének megismertetéséért. Az új vezetés a társaság legmagasabb kitüntetését, a Díszoklevelet elsőként Kállay Katalin Egyesült Államokban élő hegedűművésznek adományozta az Erkel-művek széleskörű megismertetéséért.
Az Erkel Ferenc Társaság 1989. november 6-án alakult a zeneszerző szülővárosában azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben megismertesse a Himnusz zeneszerzőjének, a magyar nemzeti operának és a vezető zenei intézmények, szervezetek megteremtőjének életművét. A társaságnak magyar és külföldi tagjai is vannak.

MTI

süti beállítások módosítása