A Baltazár Színház 12 Parancsolata

A pesti Klauzál téri Vince Könyvesbolt galériájában fotótárlattal egybekötött különös könyvbemutatót tartottak, az Európa-hírű Baltazár Színház állította ki a 12 Parancsolatát – számolt be a Népszava. A Színház.hu is a helyszínen járt.

A 12 Parancsolatról

A Baltazár Színház létrehozója és vezetője, Elek Dóra a színészeivel mindig is szeretett volna reklámfotókat és óriásplakátokat készíteni, de mert egyetlen céget sem talált, amelyik a termékeit az ő tehetséges, ám sérült művészeivel kívánta volna megjeleníteni, kitalálta, hogy fiktív termékeket reklámoznak: szeretetet, biztonságot, vágyat, felelősséget, őszinteséget, teljességet, biztonságot, összetartozást, lelki békét, hitet és szabadságot. Így született meg a 12 Parancsolatuk, ami a bibliai tízparancsolattól abban különbözik, hogy míg utóbbi főként tiltásokat fogalmaz meg, addig ők útmutatásokat kínálnak. A 12 elgondolkodtató, meghökkentő óriásplakát másfél évig készült.

"Az átlényegült színészek - olvasható a 12 Parancsolat című magyar-angol nyelvű albumban - hihetetlen alázattal tűrték, hogy áznak. Két perc után elállt az eső, kisütött a nap, és ruháik pillanatok alatt megszáradtak” – írják az egyik kép kapcsán.

12parancsolat

A könyv előszava

A Baltazár Színház egy különleges színtársulat. Tagjai professzionális színészek, akik 1998 óta művészi munkájukból élnek meg, és akiket – mellesleg – a társadalmi szóbeszéd értelmi fogyatékosokként aposztrofál.

Az elmúlt 2 évben – színházi tevékenységeinken kívül – egy óriásplakát-képsorozat megvalósításán dolgoztunk. A 12 Parancsolat című sorozat létrejöttét az a szándék vezette, hogy összeszedjük, kiemeljük és megerősítsük azokat az örök emberi értékeket, amelyek mindannyiunk számára tájékozódási pontokat jelenthetnek a hétköznapokban. A cím ugyan bibliai utalást hordoz, de az általunk ábrázolt értékek nem vallási vagy erkölcsi törvények, nem tiltásokat tartalmaznak, hanem általános mutatók, a helyes irányba terelő útjelzőtáblák. Az úton végig kell menni, mindegyiknél megállni. Egy sem hagyható ki.

Szeretet. Szerelem. Biztonság. Felelősség. Összetartozás. Őszinteség. Szabadság. Elfogadás. Vágy. Teljesség. Lelki béke. Hit.

A képeken színházi tereket hoztunk létre. A színháznak a szakrális, rituális erejét emeltük át egy olyan profán műfajba, mint a reklám, amely ma a leghétköznapibb és a legnézettebb vizuális forma. Az értékek mint reklámozandó termékek jelennek meg, a reklám szabott formáitól eltérően több és szabadabb olvasatot engednek a nézőnek. Valamennyi képhez asszociatív írások társulnak.

A képeken a Baltazár Színház színészei láthatóak, a fogyatékosság mégsem témája a képeknek. Az a tény, hogy az egyes értékek megjelenítéséhez arcukat adó személyek sérült emberek, alkotói koncepció: nekik talán jobban elhisszük azt, hogy ezen értékek szerint élve valóban olyan világot teremthetünk, amelyben jó létezni.

Elek Dóra a Baltazárról:

- Hogy tizennégy év alatt a Baltazár Színház tagjainak a személyisége miként fejlődött? Ha az ember olyat csinál, amit szeret, az jó. Ha ezt mások is szeretik, akkor a siker önbizalmat és magabiztosságot ad, s számos dolog magától megoldódik. Nálunk párok, élettársak is vannak, fizetést kapnak, s amikor egy-egy előadás végén meghajolnak, gondolhatják, hogy ők is olyanok, akár a többiek. Amikor a Klubrádióban múltkor megkérdezték tőlem, meg tudom-e fogalmazni, mi az, ami eszembe jutna, ha Down-kóros gyermekkel lennék terhes, azt válaszoltam, egyrészt el kell fogadnunk a sorsunkat, másrészt elviselhetetlen fájdalmat érzek, ha pusztán mert valaki elüt az átlagtól, selejtként kezelik. Hogy vannak, akiket Magyarországon selejtként kezelnek, másokat meg fajtisztaként... Ezeket a fotókat, óriásplakátokat megcsinálhattam volna másokkal. Te is odaállhattál volna az üvegpalackokat tartalmazó üvegpolc mögé, de a Baltazárok őszintesége más. A kép, a történet általuk válik megrendítővé. Nem értem a kérdést.

A jelenlegi kultúrpolitika miként támogatja a Baltazárt?

- Nincs kultúrpolitika. Június második fele van, és az állami támogatásunkat, ahogyan más színházak, mi sem kaptuk meg. Eddig abból az ötmillió forintból léteztünk, amit egy vetélkedőn Jakupcsek Gabriella nyert nekünk. 

A kiállítás képei:

1b

1.

3

 2.

2

3.

4

4.

6

5.

5

6.

7

7.

8

8. Aki kíváncsi a mondat elejére, látogasson el ide:

9

9. A Klauzál térre.

Forrás: Színház.hu, Népszava

süti beállítások módosítása