Botrány az Operában - Összeszólalkozott Tokody és Ókovács

Hétfőn évadzárót tartott a Magyar Állami Operaház, ahol felszólalt Tokody Ilona Kossuth-díjas magánénekes, örökös tag, a Magyar Operaénekesek Egyesületének alelnöke, aki szót emelt a társulati működés fenntartása, az ehhez való visszatérés mellett.

Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekes felolvasta a Magyar Operaénekesek Egyesületének Balog Zoltán miniszternek címzett levelét, mondván, ők próbáltak bejutni a ház vezetéséhez, ám ritkán járnak sikerrel. Ókovács Szilveszter kormánybiztos tiltakozott, mondván, menjen az irodájába, ha közölni szeretne valamit, majd meztelen futballhuligánhoz hasonlította az ennek ellenére is felszólaló operaénekest - számolt be a Blikk.

tokody

A Magyar Operaénekesek Egyesületének alelnöke a társulati tagság visszaállításának fontosságáról és szükségességéről beszélt. Arról, hogy olcsóbb egy jól működő társulatot fenntartani, mint vendégművészeket foglalkoztatni. Arra kérte a kormánybiztost, hogy előadók és gazdasági szakemberek részvételével nyíltszíni vitán beszéljék át a problémákat. Végezetül pedig az emberi méltóság és az operaház művészeinek tiszteletéért emelt szót.

Tokody hatalmas tapsot kapott a jelenlévő művészektől, Ókovács Szilveszter kormánybiztos azonban a lap szerint nem díjazta alakítását. "Erről az egészről az jut eszembe, amikor a focimeccseket megzavarja egy meztelenül berohangáló férfi. El kellett volna venni a hangot, nem szabad teret adni annak, hogy Tokody „meghekkelve" a rendezvényt, elrontsa mások ünnepét" – mondta Ókovács, hozzátéve: nem érti, miért beszél sárga csekkekről az, akinek milliókat fizet az operaház.

Tokody a Blikknek azt mondta: "Úgy jöttem ide, hogy meglépem ezt. Arcpirító és méltatlan volt, de nem tudtam mást csinálni. Nem egy nyelvet beszélünk Ókováccsal. Egy hónapja elvették a következő szezonban lévő négy szerepemet. Hogy mit hoz a jövő? Nem tudom. Most munkanélküli vagyok. Még az is lehet, hogy külföldön folytatom. Nem olyan sok a pénzem, mint gondolnák. Ha nincsenek extra fellépéseim és egy hónapig nem énekelek, akkor én is bajban vagyok" - tette hozzá.

A hétfői társulati ülésről itt olvashat.

Forrás: Színház.hu, HVG, Blikk

süti beállítások módosítása