Elhunyt Jean Cox Wagner-tenor

Kilencvenéves korában elhunyt Jean Cox, az 1960-70-es évek ünnepelt Wagner-tenorja - közölte hétfőn a mannheimi színház. A világhírű énekes sikereinek városában, Bayreuthban, egy idősek otthonában halt meg.

Jean Cox a második világháborúban az amerikai légierő pilótája volt. A háború után Alabamában kezdett énekelni, majd Frankfurt-am-Mainban, Münchenben és Rómában folytatta tanulmányait. Operaszínpadon 1951-ben debütált Bostonban, Csajkovszkij Anyeginjében Lenszkijként. 
A Mannheimi Nemzeti Színházban 1959-ben szerepelt először Verdi Traviatájának Alfrédjaként. Híre hamarosan túlnőtt a városon, az olasz repertoár után hőstenor szerepekben is elismerték kiváló teljesítményét. 1977-ben Coxot a színház kamaraénekesi címével ismerték el.

A tenor 1956-ban lépett először a bayreuthi Festspielhaus színpadára a Bolygó hollandi kormányosának alakjában a fesztiváligazgató, Wolfgang Wagner rendezésében. A kis terjedelmű, de nehéz karakterszerep után sorra nyerte el a Wagner-művek főszerepeit az 1960-70-es években. Az istenek alkonya ideális Siegfriedjeként emlékeznek rá ma is a szakemberek. Számos lemezfelvétel őrzi hangját. Utoljára 1984-ben énekelt a Zöld Dombon, A nürnbergi mesterdalnokokban Stolzingi Waltert személyesítette meg. 
Pályafutása során Cox megfordult valamennyi fontos operaházban, repertoárján több mint 75 jelentős tenor szerep volt.

süti beállítások módosítása