Érvénytelen a Trafó-pályázat - Így döntött a főváros

Június 19-én elbúcsúztatták Szabó György alapító igazgatót a Trafóban. „Így most keresik azt a megbízhatót, akire nem túl nagy ez a kabát” – magyarázta aznap fröccsközi bizalmassággal egy aggódó bennfentes a HVG-nek. A szakmai pletykák pedig már megtalálni vélték ezt a valakit, Nagy József személyében. A Színház.hu azonban kiderítette, hogy ezúttal nem igaz a szóbeszéd.

Bár a Bozsik Yvette visszalépése után, május 3-án kiírt ügyvezetői pályázatra hárman jelentkeztek – Haraszti Zsolt, a Trafó igazgatóhelyettese, Kardos József, a Sziget fesztivál, valamint a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa volt programigazgatója, és Nagy József nemzetközi hírű táncos-koreográfus-rendező –, egyelőre egyikük sem lesz befutó, hiszen a főváros érvénytelennek nyilvánítja a Trafó-pályázatot és ideiglenesen Molnárné Kuskó Szilvia gazdasági igazgatót nevezi ki az intézmény vezetőjének.

Szabó György leköszönő igazgató lapunknak elmondta, őt levélben értesítették a döntésről. “A Trafó kritikusabb helyzetben van, mint valaha. Szeptemberben úgy fog szembenézni a szezonnal, hogy fél stábja hiányzik, nincs szakmai vezetője, és januártól programja sincs. Én július elsején leszerelek, átadom a gazdasági vezetőmnek, az ideiglenes igazgatónak a szerződéseket, a gazdasági mérleget, amit egyébként ő készített” – fogalmazott Szabó.

trafo

Haraszti Zsolt igazgatóhelyettes arról számolt be, őt még nem értesítették, de már tud az új fejleményről. Elárulta, jelenleg a műsorfüzetet, az őszi programokat készíti elő kollégáival, bár ilyenkor már általában a tavaszi időszakon szoktak dolgozni. “Nem tudom meddig lehet a hiányos csapattal lebonyolítani a munkálatokat. Amióta zajlik a pályáztatási őrület, azóta az embereink próbálnak biztosabb megélhetést találni. Egy jól működő intézmény vált a saját paródiájává” – mondta a Színház.hu-nak Haraszti Zsolt.

A történtek ellenére úgy gondolja, ismételten indul majd az igazgatói posztért, akárcsak Kardos József, aki úgy értesült a pályázat érvénytelenítéséről, hogy betelefonált a fővárosi önkormányzathoz. “A kiírás szerint július másodikán lépett volna munkába az új igazgató, tehát a főváros még időben döntött, én csak azt furcsállom, hogy ezt indoklás nélkül tette. Nem tudom mi állhat a háttérben... Persze vannak feltételezéseim, de ezekről nem beszélnék, mert biztos információkkal nem szolgálhatok, és valószínűleg a politika sem fogja kiteríteni a kártyáit” – nyilatkozta lapunknak Kardos, akit arról is kérdeztünk, tudott-e a szakmai híresztelésről, miszerint Nagy Józsefet látták volna szívesen a Trafó élén. “Hallottam arról, hogy felkérték az igazgatásra, de ezek szerint problémák merültek fel vele kapcsolatban. Szerintem egy versenynek igazságosnak kéne lennie, de ebben a körben nem derült ki számomra, milyen szempontok szerint kívánták elbírálni a dolgozatainkat. A szakmai bizottság előtti meghallgatás eredménye is csak pletyka útján terjedt. (A Színház.hu értesülései szerint a szakmai bizottság hét tagot számlált, köztük négy szakmabelit: Vona Tibort, az Experidance ügyvezetőjét, Topolánszky Tamást, az egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozatának vezetőjét, Dobai Dezsőt, az RS9 Színház igazgatóját és Várszegi Tibort, a jászberényi Malom Színház igazgatóját, aki egyébként Nagy Józsefből írta a doktoriját - a szerk.) Hozzám az az információ jutott el, miszerint 5:2 arányban Nagy Józsefet támogatták. Sajnos csak találgatni tudnék, hogy végül miért nem nevezték őt  ki” – közölte Kardos. “Azt gondolom, hogy becsülettel megírtam a pályázatom, amelyben rajtam kívül még sok ember munkája, támogatása benne van. Büszkén vállalom, hogy reális és átgondolt koncepcióval indultam. Naiv voltam, hogy azt feltételeztem, egy erős dolgozattal lehet nyerni, most úgy néz ki, hogy nem lehet” – tette hozzá Kardos József.

A Trafó jegypénztára június 29-ig nyitva tart, az online jegyvásárlás nyáron is zavartalanul üzemel, csak maga a hajó kapott léket – ahogy korábban Szabó György fogalmazott, aki szerint csak idő kérdése, elsüllyed-e.

 

Hírünk megjelenése után új pályázatot írt ki a Fővárosi Önkormányzat a Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói munkakörének betöltésére.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján kedden közzétett, a Fővárosi Önkormányzat portálján is megtalálható - immár harmadik - kiírás szerint a Trafó új ügyvezetője öt éven át, 2012. szeptember 1-től 2017. augusztus 31-ig töltheti be a posztot, a munkába lépés napja szeptember 3.
A pályázatokat a kiírás közzétételétől számított 30 napon belül várják, az elbírálás határideje a pályázat benyújtását követő legfeljebb 60 nap. A munkakör betöltéséről az előadóművészeti törvény alapján létrehozott szakmai bizottság véleményét is mérlegelve a főpolgármester az elbírálást követő 30 napon belül dönt. 

Tóth Berta / Színház.hu

süti beállítások módosítása