"Nem veszett ki a homo ludens" - Évadzáró Komáromban

A Komáromi Jókai Színház 2012. június 26-án tartotta ünnepélyes évadzáró ülését. Tóth Tibor, a színház igazgatója értékelte az elmúlt színházi évadot.

A komáromi színház a 2011/2012-es szezonban 153 előadást tartott – ebből 95 előadást székhelyén, 58-at pedig Magyarországon és Szlovákia vidéki városaiban. „Az előző évekhez képest ez az év nem volt annyira produktív, kevesebb előadást tartottunk – mondta a színház igazgatója – ugyanakkor szakmailag értékes évadot tudhatunk magunk mögött.” Örömét fejezte ki, hogy a színházból nem veszett ki a homo ludens (a játékos ember), s így a színház továbbra is alkotói szigetnek számít, ahol még lehet nagyot álmodni…

Az évadértékelő beszéde után a direktor ismertette a következő évadot. Öt új bemutató vár ac nézőkre a jubileumi évadban. Egy Feydeau-bohózattal indul a 60. szezon (rendező: Verebes István), majd egy Spiró-dráma ősbemutatóját láthatják a komáromi nézők Valló Péter rendezésében. Az ünnepi előadás Szabó István Oscar-díjas filmjének, a Mephisto-nak színpadi adaptációja, a rendező Martin Huba. Az évad negyedik bemutatója Tasnádi István tragikomédiája, a Magyar zombi (Bagó Bertalan jegyzi majd rendezőként), az ünnepi szériát pedig a Made in Hungaria című musical zárja. Az előadásban, melyet a színház főrendezője, Méhes László állít színre, fellép Fenyő Miklós is, a produkció zeneszerzője.

Komaromi-Jokai-Szinhaz1Fotó: sziakomarom.sk

A színházi előadásokon kívül jó néhány egyéb rendezvényre készül a színház: interaktív kiállítás, szoboravató emlékünnepség, színházi konferencia, koncertek, filmklub, színházi vetélkedő – színesíti majd az évadot.

Az évadzárón a színház művésztársulata megválasztotta az idei Ferenczy Anna-díjas fiatal színészt is. A 2011/2012-es színházi szezonban a legtöbb szavazatot Majorfalvi Bálint kapta, aki egyben az idei „színészrobot” díjat is magáénak tudhatja (a legtöbbet játszó férfiszínész díja). A díj párját Holocsy Krisztina érdemelte ki, ő lett a 2012-es év „szinésznőrobotja”.

Az évadzáró végén Tóth Tibor elmondta, hogy 10. éve a színház igazgatója, és sajnálatosan a 10 év nem szólt másról, csak küzdelemről: küzdelemről a közönségért, az anyagi dotációért, a mindennapokért… Pedig a Komáromi Jókai Színház Felvidék egyik legnagyobb kultúrtemploma. Áldozhatnánk többet a kultúráért.

Augusztus 27-én 60. évadát kezdi meg a színház…

Forrás: www.parameter.sk

süti beállítások módosítása