A fiatal alkotók évada jön a Bartók Kamaraszínházban

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Dunaújváros Színházáért Alapítvány Kuratóriuma 2012. június 25-én rendezte meg a Zsöllyetulajdonosok évadzáró ünnepségét. A rendezvény egyben egy díjátadó gála is, ahol az évadban a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó színművészeket jutalmazzák.

A Teátrista Gyűrű kitüntetést a Dunaújváros Színházáért Alapítvány hozta létre a dunaújvárosi színház 2011-es felújításának és újranyitásának tiszteletére. A díjat minden évad végén egy művész veheti át, aki a színház saját produkciójában kimagasló művészi teljesítményt nyújtott. A döntést a kuratórium javaslata alapján a zsöllyetulajdonosok titkos szavazással hozzák meg.
A Teátrista Gyűrű kitüntetést a 2011-12-es évadban Polgár Lilla művésznő kapta a Fiatalság bolondság című produkcióban nyújtott kiemelkedő színészi teljesítményéért.

A Varázsdoboz díjat a prózai tagozat titkos szavazata alapján a 2011-12-es évadban Tőkés Nikoletta színművésznő kapta, aki többek között játszott a Hulladék, a Nero és a Fiatalság bolondság című zenés játékban is.

A Varázsdoboz díjat a tánctagozat részéről, a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház társulati tagjainak szavazatai alapján az idei évadban nyújtott művészi teljesítményéért Tóth Boglárka kapta  a Kabule kincse című mesejátékban, a Fiatalság bolondságban és a táncszínház önálló produkciójában, a Magyar graffiti című táncrajzban nyújtott teljesítményéért.

A hagyományokhoz híven a Dunaújvárosi Hírlap idén is megszavaztatta színházkedvelő olvasóival közönségdíjukat, melyet idén Friedrich Ferenc Munkácsy-díjas dunaújvárosi képzőművész ajánlott fel. A lap közönségdíját idén Polgár Lilla vehette át.

Teatrista-gyuru32Tóth Boglárka, Polgár Lilla, Tőkés Nikoletta (Fotó: Ady Géza)

A Bartók Kamaraszínház következő színházi szezonja a fiatal alkotók évada lesz. A Színház-és Filmművészeti Egyetem fizikai színház szakán tanuló Táborosi Margaréta, Widder Kristóf, a most végzős Boronkay Soma dramaturg, valamint Fige Attila végzős bábrendező-hallgató dolgozik majd a Bartókban. A Kaposvári Egyetem Művészeti Kar Színházi Tanszékének két harmadéves színésze, Sodró Eliza és Hajmási Dávid is játszik majd a Duna-parti városban. A Képzőművészeti Egyetem friss diplomás tervezője, Kalácska Gábor immár másodszor tervez díszletet a teátrumban.

A Bartók Kamaraszínház első bemutatója Don Juan menyasszonyai című zenés kaland egyben, amelyet Táborosi Margaréta rendez és Boronkay Soma írja a szövegkönyvet. Az előadás zeneszerzője Darvas Ferenc.

Erdős Virág Pimpáré és Vakvarjúcska című mesejátékát, amely most jelent meg a Móra Kiadó gondozásában, először láthatják a gyerekek nagyszínpadon. Rendezője a bábrendező-hallgató Fige Attila, Miareczky Edit a tervező, zenéjét a fiatal muzsikus, Nyitrai László jegyzi.

Dömötör Tamás, Csehov azonos című műve alapján, mai történetként állítja színpadra a Sirályt, amelynek egyik főszereplője Vasvári Emese lesz.

A színház tavaszi zenés bemutatója a Kabaré című musical, rendezője és koreográfusa Király Attila, a főszerepet Lapis Erika játssza.

A Bartók Kamaraszínház és a Nemzeti Színház közös produkciója az immár országosan is ismert Székely Csaba: Bányavirág című szatírája, amelynek dunaújvárosi bemutatója 2013 áprilisában lesz a Bartókban, közvetlenül a budapesti premier után.

A 2012-13-as évad utolsó produkciója a legkisebbeknek készül, a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház Mesebeszéd című táncmesejátékának rendező-koreográfusa Gombai Szabolcs táncos.

süti beállítások módosítása