Gyüdi, Juronics vs. Székhelyi - Levélváltás Szegedről

Június 19-i lapszemlénkben közöltük a nol.hu Székhelyi Józseffel készített interjújának kivonatát. A Népszabadság Online-on most két "megszólított" reagált: Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója és Juronics Tamás, a szegedi színház művészeti igazgatója.

"Székhelyi Józsefet senki nem küldte nyugdíjba: maga ment nyugdíjba, önszántából, még hatvanéves kora előtt. Jól tette; élt jövedelme optimalizálásának e lehetőségével, az államtól nyugdíjat, a színháztól fizetést kapott" - írja Gyüdi Sándor a nol.hu-nak küldött levelében, válaszul Székhelyi állítására, miszerint május 31-én ripsz-ropsz, nyugdíjazta színház.

A szegedi teátrum igazgatója így folytatja: "Ha felkérése volt más színháztól, a társulata vezetése elengedte, még a szereposztás megváltoztatása árán is (természetesen nem is fizetés nélküli szabadságra), az őt vendégként foglalkoztató színházaktól pedig honoráriumot kapott. Ez a helyzet ér most véget. Nem egyik pillanatról a másikra, hanem 2013 februárjában, amikor az utolsó bérét, ezenfelül közalkalmazotti hűségéért az aktuális jubileumi jutalmát felveszi. Azt követően a Szegedi Nemzeti Színháztól fizetést már nem, viszont szerepléseiért honoráriumot kap."

Székhelyi azon állítására, miszerint "nem a színházban politizált, semleges pályán igen", Gyüdi így reagál: "Nézetem szerint nincs "semleges pálya": ha az ember egy város művészeti életében ilyen fontos és megtisztelő megbízatást tölt be, nem ugorhat ki ebből a politikai megnyilatkozásai kedvéért úgy, ahogy a színész az előadás végén a jelmezéből, hogy másnap estig civil legyen, majd egy újabb karaktert öltsön magára." Hozzáteszi, Szegeden - az ország számos városával ellentétben - a színház nem terepe a politikai csatározásoknak, és reméli, hogy Székhelyi József sem tud anyagi okokra visszavezethető megbántottságában politikai ügyet kreálni, vagy pláne nem tudja a történteket a rasszizmussal összefüggésbe hozni.

gyudi_sandorGyüdi Sándor, Fotó: liszt-2011.hu

Székhelyi úgy fogalmazott a Szegedi Nemzeti Színház jelenlegi vezetéséről, hogy "az ő teljesítményüket viszont nem igazolja az az ötletszerű és hevenyészett dramaturgia, amely évek óta szórakoztat bennünket." Gyüdi Sándor erre úgy reagált, hogy a színház munkájának megítélése szubjektív kérdés, de legkevésbé az előző direktortól várható korrekt vélemény, aki - "bár maga is ennek a társulatnak a kenyerét eszi - történetesen éppen megbántódott". 

Székhelyi az interjúban merényletnek titulálta azt, hogy  "olyan pazar művészeket, mint Gáspár Tibor, Pásztor Erzsi, Járai Máté, Márkus Juci, Szilágyi Annamária, Pap Gabika elüldöztek, vagy ellehetetlenítenek". Gyüdi így ír erről: "Ténykérdés, hogy Gáspár Tibor sosem volt tagja a társulatnak, vendégként pedig főszerepet játszott a most véget ért szezonban is. Pásztor Erzsinek - bár ő sem volt soha a társulat tagja - magam is nagy tisztelője vagyok, ezzel együtt nem gondolnám, hogy a hetvenöt éves művésznőnek folyamatosan jelen kellene lennie a szegedi színpadon."

szekhelyiSzékhelyi József, Fotó: nol.hu

Székhelyi "megszólította" a Szegedi Nemzeti Színház művészeti igazgatóját is: "A másik, Juronics Tamás művészeti vezető pedig azt hiszi, mindenhez ért." Juronics válaszlevele szerint, méltatlannak érzi a hangnemet és a kritikát is. "Természetesen nem gondolom, hogy mindenhez értek, ezért vannak mellettem az opera és próza területéről jeles szakemberek, akikkel közösen alakítjuk ki a műsortervet és a szereposztásokat. Bár a téma felvetése is furcsa egy színésztől, aki egy háromtagozatú színház vezetésére vállalkozott és emellett rendezett, többek között operát is" - fogalmaz Juronics Tamás.

JuronicsTamas2_001Juronics Tamás, Fotó: szinhaz.szeged.hu

"Anyagi okok miatt egy sajnálatosan kis létszámú, ám nagyon tehetséges színészcsapat van a kezünkben, akik mellé, ha tehetjük, sok esetben hívunk vendégeket. Többek között Gáspár Tibort, Pindroch Csabát, Kamarás Ivánt, Magyar Attilát vagy épp Szabó Gabit. A cikkben említett Szilágyi Annamária pedig továbbra is főszerepeket játszik. A többi említett művészt valóban elküldtük, mert helyettük más, legalább annyira tehetséges színészeket szerződtetünk. Sajnálatos, hogy Székhelyi József a "klubhűség" okán, azaz tisztán anyagi megfontolásból markáns véleményét eddig nem osztotta meg velünk, csupán művésztársainak hangoztatta, vagy éppen a nézőtéri kijáratnál dohányozva szidta nézőinknek az adott előadást" - reagált Juronics Székhelyi állításaira. Levelét így zárja: "Személyes kapcsolatom Székhelyi Józseffel mindig is szívélyes volt, ezért kellemetlen látni, hogy amiért foglalkoztatásának jogi státusza megváltozik, ennyire rosszízű támadást intéz színháza ellen, amiért az nem az ő ízlése szerint, de sikerrel teszi dolgát."

A teljes cikket a nol.hu-n olvashatják.

süti beállítások módosítása