Indul a Szentendrei Teátrum és Nyár 2012

Szentendre nyári fesztiválja idén 53. alkalommal kerül megrendezésre a megújult belváros különleges atmoszférájú szabadtéri helyszínein. A színházi előadások s barokk városháza belső udvarán kerülnek színre, a felolvasó színházi estek és gyerekelőadások helyszíne a Dunaparti Művelődési Ház udvara, a szombat esti jazz és folk koncertsorozatnak az új szárnnyal bővült MűvészetMalom udvara ad otthont. A fesztivált a többszörösen díjazott Szentendre Táncegyüttes táncjátékának előadása nyitja meg június 29-én.

A Szentendrei Teátrum idei évadában öt bemutató előadással várja a közönséget. Shakespeare: A vihar című drámáját Szergej Maszlobojscsikov rendezi beregszászi művészekkel. Udvaros Dorottya Mégis szép című estjének bemutatóján dalokat énekel Brechttől, Zsütitől, Bereményitől, Cohentől, Kurt Weilltől, Kamondy Ágnestől, Hrutka Róberttől, valamint kortárs magyar szerzők erre az estre született prózáit adja elő.

Molière Mizantrópja Petri György fordításában Kiss Tibor (Quimby) zenéjével, a Spirit Kamaraszínház művészeivel ugyancsak izgalmas vállalkozásnak ígérkezik. Nóti Károly klasszikus kabaréjelenetei inspirálták a fiatal színészekből álló 011 Alkotócsoport Lepsénynél még megvolt című előadását.

A bemutatók sorát augusztusban az Új Színház premierje zárja: a Mert a mamának így jó című komédiát Pozsgai Zsolt rendezi, aki Giorgio Pianosa művésznéven a darabot is írta.4168-szentendrei-teatrum-es-nyar-2012-muveszeti-fesztival-szinhazi-eloadasokkal

A vendégjátékok parádés szereposztással szintén remek színházi esteket kínálnak: a Kramer kontra Kramer főszerepében Kovács Patríciát és Nagy Ervint láthatják, A nagy négyesben Molnár Piroska, Vári Éva, Benedek Miklós és Szacsvay László játszik, Bulgakov: A Képmutatók cselszövése című darabjában Molière szerepét Fodor Tamás játssza. Jordán Tamás egy rendhagyó stand up esttel szerepel, Kulka János önálló estjén új lemezéről énekel dalokat, az Úr és kutya című darabban Bálint András partnereként pedig egy öt éves labrador debütál, rögtön több szerepben is. A modenai Gruppo Amarcord: Cseppet sem komolyan című tréfás operája kitűnő szórakozást ígér, nem csak operabarátoknak.

Újdonság az évadban, hogy augusztusban csütörtökönként felolvasó színházi estekből sorozat indul a Dunaparti Művelődési Ház udvarán. Kortárs drámaírók művei, Dunajcsik Mátyás Tartuff.hu című darabja, Karafiáth Orsolya – Bella Máté: Macskadémon című horror-vígmusicale, Garaczi László: Békeharc és karaoke, valamint Székely Csaba: Bányavakság című színműve felolvasó színházi változatban is élvezetes program lehet.

Zenei csemegékben is bővelkedik a Szentendrei Nyár koncertkínálata.
A MűvészetMalom szombat esti jazz és folk koncertsorozatában fellép a Vujicsics Együttes, a Napra és a Holdviola zenekar, a Kerekes Band, Szalóky Ági valamint Szvorák Katalin és tanítványai. Ugyanitt kerül sor a Jazz Fesztiválra a Bin-Jip, a Dresch Quartet és a Borbély Műhely közreműködésével. Augusztus 17-én a Városháza udvarán a Rackajam ad koncertet, 20-án pedig a Szentendrei Kamarazenekar hagyományos ünnepi hangversenyét hallgathatják meg a Református templom kertjében.

A fesztivált idén is augusztus 24-25-26-án a Szentendre éjjel-nappal nyitva három napos program kavalkád zárja, reggeltől késő éjszakáig tartó rendezvényekkel, amelyen minden korosztály találhat kedvére való programot.

Részletes program: www.szentendreprogram.hu

süti beállítások módosítása