Veszteséges a Debreceni Nyári Színházi Esték programsorozata

Bár igen színvonalas és a közönség körében népszerű, a Debreceni Nyári Színházi Esték rendezvénysorozat évek óta veszteséggel zárul - írja a haon.hu.

Az előadások finanszírozása jelentős költségvetési terhet jelent a városnak. Mint az a csütörtöki közgyűlés előterjesztésében olvasható: 2007-ben a programsorozatra fordított költség csaknem 21 millió forint volt, a bevétel viszont mindössze 15 millió 355 ezer. Ez a következő években sem változott: tavaly például mintegy 29 millió forintba került a program a városnak, s közel 6 millió veszteséggel járt. Éppen ezért a közgyűlésen azokat a pénzügyi forrásokat vizsgálják meg, amelyek bevonásával nyereségessé tehető a rendezvény.

Az egyik alternatíva a Nemzeti Erőforrás Minisztérium évente kiírt pályázata, melyen a nyilvántartásba vett és minősített szabadtéri színházak indulhatnak és 1 millió – 60 millió forint közötti összeget nyerhetnek el (ebben az évben a rendelkezésre álló összeg 218,5 millió forint volt, melyet nyolc pályázatot benyújtó szabadtéri színház között osztottak szét).

debreceni-nyari-szinhazi-estek

További támogatási lehetőséget biztosít a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény, mely alapján az előadó-művészeti szervezeteknek nyújtott támogatás adókedvezmény formájában is igénybe vehető. Ennek mértéke a szervezet tárgyévi jegybevétele 80 százalékáig terjedhet, ami arányaiban a Debreceni Nyári Színház számára igen jelentős összeg.

Mindkét támogatási forma igénylésének feltétele, hogy az előadó-művészeti szervezetet az előadó-művészeti államigazgatási szerv nyilvántartásba vegye.

Ezt a jegyzékbe vételt az önkormányzat 2012 májusában már kérelmezte a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal Film- és Előadó-művészeti Irodánál. Szükséges hozzá a Főnix kft. alapító okiratának módosítása oly módon, hogy abban főtevékenységként szerepeljen az előadó-művészeti tevékenység, valamint az, hogy mikortól lát el a szervezet előadó-művészeti alaptevékenységet.

Ezen módosításra bólinthatnak rá a városatyák a csütörtöki közgyűlésen.

Forrás: haon.hu

süti beállítások módosítása