'Óriási potenciál fog elveszni' – A KoMa Bázisról

Noha a legutóbbi hírek szerint a kerület polgármesterével kötött megállapodás értelmében a társulat helye megmarad, a pályázati pénzek hiánya így is a KoMa működésének végét jelenti. Ebben az „átmeneti” helyzetről mesélt a csapat egyik tagja, Vékes Csaba az elteonline-nak.

Arról, miben áll a Koma küldetése Vékes Csaba elmondta, arra törekedtek, hogy a társaság ne színészekből, hanem alkotókból álljon. “És ez nem többet, hanem mást jelent. Mindent magunk csináltunk a díszletpakolástól kezdve a világításszerelésen át a nézőtér kipakolásáig, és ez egészült ki azzal, hogy mind a fiatalok, mind a halmozottan hátrányos térségekben lévő falvak lakói fontos szerepet játszottak a csapat életében. Sokat utaztunk, és mondhatnám, hogy „színházat csináltunk”, de inkább azt mondom, hogy színházszerű játékokat játszottunk a felnőttekkel és a fiatalokkal” – fogalmazott Csaba, aki arról számolt be, van helyük, de a pénz hiányzik, a következő évad tervezése tehát sehogy sem áll: egyelőre nincs új műsorterv, se előadásötletek.

csaba“Nagyon hosszú harc lett volna (vagy lenne?), hogy a helyiek megszokják, hogy van egy színházuk. Az ott lakók sokszor azért nem jöttek el egy-egy előadásra, mert el sem jutott hozzájuk, hogy készült egy, a kerületük történetét bemutató előadás. Ehhez komoly kommunikációs és sajtóhadjáratot kellett volna (kellene?) folytatnunk. De azt hiszem, ha még három évre tervezhetnénk, ez a dolog megoldódna” – tette hozzá Csaba, aki szerint magas színvonalon voltak képesek működni, így óriási potenciál fog elveszni a Koma megszűnésével.

Elárulta, hogy Próféták című előadásuk a Magyar Színházban lesz ősztől látható, nyertek pénzt továbbjátszásra, de még nem tudják, mely darabokat fogják továbbvinni. “A Vonnegut-előadással kapcsolatban is felmerült, hogy valahol továbbmehetne, illetve valószínűleg A sárkánnyal és a Plazmával is sor kerül még pár tantermi előadásra” –közölte Csaba, aki a saját jövőjéről szólva elmondta, Orlai Tibor támogatásával fog egy tantermi előadást rendezni Szép Ernő Igazgató úr című drámájából, szeptemberi bemutatóval.

A teljes interjút itt olvashatják.

süti beállítások módosítása