Nemzeti kategóriába került az Operettszínház - Kero-t kérdeztük

A Magyar Közlöny 2012. június 15-i számában jelent meg, hogy a Budapesti Operettszínház közszolgáltatási szerződést kötött a Magyar Állammal. A teátrum főigazgatója, Kerényi Miklós Gábor - KERO® ez alkalomból mesélt a Színház.hu-nak arról, hogy mekkora öröm és egyben felelősség is a nemzeti minősítés és, hogy tulajdonképpen a 2012-13-as évad műsor terve már a döntés alapján készült el.

Kerényi Miklós Gábor a színház évadismertető és a Csillag-díj átadására rendezett sajtóeseményen már említette, hogy ennél nagyobb megtiszteltetés nem is érhette volna a Budapesti Operettszínházat. Kérdésünkre elárulta, hogy a nemzeti minősítés valóban nagy felelősség, hiszen nem csak a klasszikus operett játszás hagyományait ápolják tovább, hanem a kortárs magyar musicaleket is komolyan támogatják. A kritériumok között opera bemutató épp úgy szerepel, mint a gyermek- és ifjúsági produkciók műsorra tűzésével kapcsolatos teendők, azaz, hogy kiemelt figyelmet fordítanak ezekre az előadásokra is.

" Azon felül, hogy nagyon boldogok vagyunk, a döntés értelmében ez a korszerű, összetett zenés népszínházi forma államilag elismert lett, és ez büszkeséggel tölt el." – mondta a főigazgató, aki azt is elárulta, hogy a következő évi műsor-terv - mely a Csillagok éve nevet kapta és melyről ITT bővebben is olvashatnak – már a közszolgáltatási szerződés jegyében készült.

"Mi játsszuk az országban a legtöbb magyar darabot, a 2012-13-as bemutatóink kapcsán olyan nagyszerű nevekkel, szerzőkkel találkozhatnak nézőink, mint Tamási Áron, Kálmán Imre, Lévay Szilveszter, Ábrahám Pál. A Ghost című musical és Puccini Bohéméletének modern, rockos feldolgozása, a Bohém Casting "lóg csupán ki a sorból", ám e két várva várt produkciónk is tovább növeli a színház hírnevét és nem utolsó sorban a nézőszámot is." – mesélte.

kero_D7N5253

"Turnéink folytatódnak, az operett és a musical tagozat is sokat fog utazni, a Csárdáskirálynővel többek között Baden Badenben, Tel-Avivban is fellépnek operett sztárjaink, míg a Szépség és a Szörnyeteg a csodálatos Herendi designnal megfestett díszletekkel és jelmezekkel Németországban folytatja sikerszériáját. Operett gálával ismét vendégeskedünk Münchenben, Helsinkiben, Essenben."

Arra a kérdésre, hogy a következő évadban a független és határon túli magyar társulatok vendégjátékaira és a sajátos karakterű országos vagy nemzetközi jelentőségű előadóművészeti fesztiválra, hogyan készülnek a Budapesti Operettszínház főigazgatója elárulta, hogy két hatalmas tervük valósul meg. 2012 szeptemberében és októberében megrendezik a Nemzetközi Operett-Musical Karmesterversenyt az mtv közreműködésével, így a nagyszabású zenés eseményt 5 adáson keresztül követhetik a nézők figyelemmel a televízió képernyőjén keresztül is. Boston, Moszkva, Graz, Kolozsvár, London stb. után Budapest ad otthont ugyanis a döntőknek. Jövőre pedig az I. Nemzetközi Zenés Színházi Fesztiválra készülnek, mely az év leginkább várt programja lehet. Érkezik majd többek között Szentpétervárról a Marica grófnő, Kolozsvárról a Cirkuszhercegnő, Bukarestből pedig a Rómeó és Júlia musicallel jönnek vendégszerepelni, amely újra kétnyelvű előadásban kerül színpadra.

"A szerződés értelmében évadonként 450 előadást, és 300 ezer fizető nézőt kell „garantálnunk", de ezek a számok szerencsére évről évre nőnek. Épp ezért az egyik legfontosabb kérdés most, hogy tudunk bővülni, esetleg új játszóhelyeket találni és még több érdeklődőt "kiszolgálni". Nagyon fontos, hogy alakul a költségvetés, mennyi lesz a kiemelt támogatásunk, mert bár sokan azt gondolják, hogy egy zenés színház ki tudja termelni a saját költségeit, a magas színvonalú operett játszáshoz, az igényes előadásokhoz, a gördülékeny munkához ma támogatás szükséges. " – zárta a beszélgetést Kerényi Miklós Gábor hozzátéve, hogy a rengeteg feladat ellenére nyáron sem pihennek, a Miss Saigon például Baján látható augusztusban, a Szépség és a Szörnyeteg című Disney musicallel pedig napokon belül ismét útra kelnek Németországba, miközben természetesen ismét fellépnek a nagy operett ünnepen,a Kübekházi Operettfalu rendezvényen, ahová szokás szerint 10 000 érdeklődőt várnak.

Vass Kata / Színház.hu

süti beállítások módosítása