Jeremy Irons: "csak egy egyszerű utazó vagyok"

Jeremy Irons Oscar-díjas angol színművésszel készített interjút a nol.hu. Szemléztük.

Magyarországon már vetítik a Rodrigo Borgia bíboros életét bemutató sorozat, a Borgiák második évadát. A nagyrészt az etyeki Korda stúdióban készülő kosztümös széria főszerepét Jeremy Irons alakítja. A színész elmondta, Rodrigo Borgiáról legalább öt könyvet elolvasott, ezek alapján próbált szelektálni, mit vegyen komolyan, hiszen nem ritka, hogy a különböző források egymásnak ellentmondó módon emlékeznek a tényekre. "Semmiképp sem akartam pletykákra alapozni a munkát, miközben azt is szem előtt tartottam, hogy végül is fikciós drámasorozatot és nem dokumentumfilmet forgatunk" - mondta.

A kérdésre, mi a közös benne és a bíborosban, így válaszolt: "Nem tudom, de az biztos, hogy sokkal többet evett nálam. Egy színésznek sosem az a legfontosabb, hogy mi a közös a saját személyiségében és az eljátszandójában, hanem hogy mennyire tud ráérezni a másik motivációira. Hogy megtalálja a szívét és a lelkét. Nekem ez nem volt túlságosan nehéz, hiszen a hatalom és a korrupció, valamint az ezeket mozgató erők a mai napig változatlanul jelen vannak a társadalomban."
"Egyre több neves színész vállal tévésorozatban szerepet. A színpad és a nagy mozifilmek után miért érdemes váltani?" - szólt a kérdés. Jeremy Irons úgy fogalmazott, "a színész már csak színész marad." Éppen ezért nem érdekli, milyen médiumban dolgozik, kizárólag a sztori és a karakter alapján dönt. "Természetesen azt nem tagadom, hogy van egy bizonyos ízlésvilágom, amely a mozi világában egyre kevésbé, a tévé esetében egyre gyakrabban egyezik a felkínált munkákkal. Tudom, hogy valószínűleg nem lesz még egy olyan filmem, mint a Misszió vagy a Lolita, de sosem adom fel, remélem, hogy ezután is a legjobbat hozhatom létre a legjobbakkal. Elvégre a Borgiákat többek közt Neil Jordan rendezi, ő pedig remek rendező" - mondta a színművész.

jeremy_ironsFotó: Gus Ruelas, Reuters

Jeremy Irons többször forgatott már hazánkban, dolgozott Szabó Istvánnal a Csodálatos Júlia című filmben, az utóbbi két évben pedig a Borgiákon dolgozott nálunk. Magyarországról így vall: "Jártam én sokkal korábban is Magyarországon, még a rendszerváltás előtt. Mindig szerettem ide jönni, barátságos és kedves emberekkel hozott össze a sors. Gondolom, nem újdonság önöknek az idegenek jelenléte, elvégre megszokhatták őket: tudja, a törökök, osztrákok, németek, majd az oroszok... Ezekhez képest én csak egy egyszerű utazó vagyok. Úgy látom, hogy egészen jól megszokták a kapitalizmust, bár néhány művészbarátom ezt kissé bánja... Tény, hogy a művészet sokkal nagyobb szerepet kapott itt korábban. Az is tény viszont, hogy úgy látom, az emberek többsége jobban él most, mint a szocializmusban."
A kérdésre, mit gondol, miért ennyire népszerű most Budapest a filmesek szemében, így felelt: "A fő ok biztosan az, hogy remek stúdiók épültek az utóbbi években, és szakemberekben sincs hiány, de ami engem illet, számomra az a leírhatatlanul jó hangulat a mérvadó, amit akkor érzek, amikor visszatérek ide. Amikor a repülőből kinézek arra a furán barna tájra, amelyet a levegőből látok, egy kicsit úgy érzem, mintha hazatérnék. Amikor épp nem forgatok, imádok utazni, felfedezni Budapestet és a környékét. Maguk annyira mások, mint mi, angolszászok, és olyan jó egy kicsit belelesni ebbe. Tudom, a gazdaság gyengélkedik, az embereknek nincs elég pénzük, de mindig ráérnek beszélgetni. Egy kicsit lassabb itt a tempó, mint a világ legtöbb helyén, és épp ezért van idő felfedezni az élet szépségeit."

Fia, Max élete első filmszerepét a már említett Szabó István filmben éppen apja oldalán játszotta. Jeremy Irons úgy tartja, a legfontosabb bölcsesség, amit fiának adott, arra vonatkozott, hogy ha teheti, minél többet játsszon színházban. "Ott lehet igazából gyakorlatot szerezni, ráadásul úgy, hogy csak kevesen látják, ha elbuksz. Nem úgy, mint a filmben, ahol az egész világ rajtad röhög, ha megbotlasz" - mondta a színész.

A teljes interjú a nol.hu-n olvasható.

süti beállítások módosítása