Átadták a kisvárdai színházi fesztivál díjait

Átadták a Magyar Színházak XXIV. Kisvárdai Fesztiváljának díjait szombat este a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban.

Elkezdődött a jubileumi fesztivál szervezése

A város közönségdíját a marosvásárhelyi Yorick Studió és a Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Bányavirág című előadása kapta.
A budapesti főpolgármesteri hivatal által felajánlott elismerést - ami egy vendégszereplést és egy televíziós felvétel megvalósításának költségeit tartalmazza - a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Bánk Bán című darabja nyerte el.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma több évtizedes művészi, illetve pedagógiai munkájáért életmű díjban részesítette Kovács Leventét, a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem professzorát, valamint Pólos Árpádot, a kassai Thália Színház színészét.

banya

Bányavirág

A Várszínpadon megtartott ünnepélyes záróünnepségen Leleszi Tibor polgármester, Takács Katalin, a Magyar Színházi Társaság elnökségi tagja, illetve Csíkos Sándor színművész, a szakmai zsűri képviselője köszöntötte a társulatokat, illetve a nézőteret teljesen megtöltő közönséget.
A kilencnapos kisvárdai színházi fiesztán huszonnyolc hazai és határon túli színtársulat harminchat előadását tekinthette meg a közönség. A produkciókat négy helyszínen, a Művészetek Házában, a Várszínpadon, a Rákóczi-stúdióban, illetve a Flórián téren rendezték meg.
Az előadásokat az idén is szakmai zsűri értékelte: a Kulcsár Edit dramaturg, Csíkos Sándor színművész, Jeles András rendező, Várszegi Tibor kritikus-esztéta és Zappe László kritikus alkotta ítészcsapatot a nézők által delegált háromfős zsűri egészítette ki.
A szakmai zsűri több, a minisztérium által felajánlott díjat is kiosztott: Sebestyén Abát a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata által színpadra állított A makrancos hölgy, avagy a hárpia megzabolázása című előadásban  nyújtott alakításáért, valamint a Yorick Stúdió és a Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával közösen előadott Bányavirág című színművének rendezéséért jutalmazták.

matrayMátray László

Gyarmati Kata az Újvidéki Színház Fanny és Alexander című előadásában végzett dramaturgiai munkájáért vehetett át különdíjat, Mátray László pedig a Bánk Bánban nyújtott alakításáért kapott elismerést; utóbbi darabban mutatott teljesítményéért Pálffy Tibor színművész is különdíjban részesült.
A legígéretesebb fiatal színész számára alapított Teplánszky Kati-díjat a szakmai zsűri döntése alapján Az üvegcipő című előadásában nyújtott alakításáért Tarpai Viktória, a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház művésze kapta. A közönség zsűri által felajánlott egyéni díjban a kassai Thália Színház Philadelphia, nincs más út! című darabban mutatott színészi játékáért Nádasdi Péter és Dudás Péter színművészek részesültek.
Solin Militaru A makrancos hölgy, míg Gemza Péter, a sepsiszentgyörgyi M Stúdió által bemutatott Mint a fagyöngy című darabjának megrendezéséért kapott díjat. Dimény Leventét, a nagyváradi Szigligeti Színház művészét a Liliomfi című előadásért jutalmazták, hasonló elismerést vehetett át Galló Ernő, a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának művésze.

uvegcipoTarpai Viktória az Üvegcipőben

A Művészetek Háza által felajánlott egyéni díjban László Sándor rendező és Szilágyi Ágota színművész részesült.
Nyakó Béla fesztiváligazgató az MTI-nek elmondta: elkezdődött a jubileumi, sorrendben 25. fesztivál szervezése, már folynak az egyeztetések a következő évad előadásairól a határon túli színházakkal.
A programsorozat záróünnepséget követő előadáson Szergej Medvegyev A fodrásznő című darabját adta elő a debreceni Csokonai Színház színtársulata.

Reflekt a fesztiválról:

„Kiskoromban mindig azt hittem, hogy a nap reggel kezdődik.”

„Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni... és rádobálni az embereket.”

„Aki disznók közé keveredik, megeszi a korpát.”

„– Szerintem a színházi emberek 90%-a ássa el magát. – Jó, jó, csak azt nem tudom, hogy én velük kell-e menjek ásni?!”

„Aki így játszik, az így is gondolkodik.”

„Olyan rossz színész vagyok, hogy még álmomban is csak statisztálok.”

„A vége fele az egész fesztivál egyetlen nagy előadássá kezd összeállni.”

„– Eszembe jutott egy jó dolog Kisvárdán. – Már késő.”

„Egyszerűen végigcsináljuk azt, amit vállaltunk.”

„A színház templom, s mi vagyunk benne az egerek.”

„A színpadon nincs helye a gondolkodásnak.”

„Kezdünk elfogyni.” „Kisvárda nem tartozik rám.”

„Három napja nincs egy gondolatom se. De nincs is rá szükség.”

„Köszönöm, hogy végignézted.”

Forrás: MTI, Kisvárdai Lapok

süti beállítások módosítása