Gazdag évadot zárt a szatmári színház

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata a 2011/2012-es évadban otthon, turnén és fesztiválon játszott, a színházban meghívott művészek és társulatok vendégszerepeltek. Emellett nagy sikert aratott az első alkalommal megrendezett, több mint egyhetes székelyföldi körút, amely keretében a Chioggiai csetepaté marosvásárhelyi előadásában Pindroch Csaba is fellépett.

A hatodik Sorompók Nélkül Nemzetközi Multikulturális Fesztiválon hét magyar nyelvű vendégelőadást láthatott a közönség, ebből hatot román feliratozással, illetve a román nyelvű előadások közül négyet magyar felirattal tekinthettek meg az érdeklődők. A társulat Ruzante: Az anconai özvegy – rendező: Keresztes Attila – előadásának premier előtti bemutatóját a nagyközönség a jubileumi, tízedik Partiumi Magyar Napok alkalmával láthatta szabadtéri színpadon, díjmentesen.

A társulat tíz bemutatót tartott az évadban, ezenkívül jótékonysági előadásokat is láthatott a közönség. A társulat szerepelt a gyergyói Nemzetiségi Színházi Kollokviumon, Budapesten a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén és Kisvárdán a Magyar Színházak XXIV. Kisvárdai Fesztiválján. A színház a Keresztes Attila rendezte Carlo Goldoni: Chioggiai csetepaté című előadásáért a Gyergyószentmiklósi Nemzetiségi Színházi Kollokviumon a román rözszolgálati rádió díját kapta meg, ugyanitt Bianca Imelda Jeremias pedig a szakmai zsűri különdíját nyerte el az előadás díszleteinek és jelmezeinek terveiért.

w_chioggiai3Chioggiai csetepaté (Fotó: kronika.ro)

Bessenyei István, a társulat rangidős művésze az év végi szatmári díjkiosztó gála alkalmával vehette át a szatmárnémeti városi tanács és a Szatmár Megyei Tanács kulturális díját, amellyel az olyan Szatmáron élő vagy onnan elszármazott művészeket, tudósokat és sportembereket jutalmazzák, akik színvonalas, kitartó munkájukkal emelik Szatmár és vidéke értékét és hírnevét itthon vagy a nagyvilágban. A Román Színházi Szövetség (UNITER) 2012-es debütdíjára jelölték Balogh Attilát, a társulat alkalmazott rendezőjét, a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban rendezett Trakhiszi nők című előadás színreviteléért.

Keresztes Attilát 2012-ben immár harmadik alkalommal jelölték a legrangosabb szegedi színházi kitüntetésnek számító Dömötör-díjra, a legjobb rendező kategóriában a szegedi Hedda Gabler című előadás színreviteléért.

A 2011/2012-es színházi évadban a Harag György Társulat munkáját olyan neves vendégművészek segítették, mint Bíró József, Bogdán Zsolt, Csutak Réka, Pindroch Csaba színészek, Radu Afrim rendező, Bianca Imelda Jeremias díszlet- és jelmeztervező, Szép András zeneszerző.

forrás. kronika.ro

süti beállítások módosítása