Zimányi Zsófia: "Kell hozzá valamennyi bolondság"

Zimányi Zsófiát, a Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetőjét kérdezte a Best magazin. Lapszemle.

"Kell hozzá valamennyi bolondság, az biztos! De minden művészethez kell" - válaszolt Zimányi Zsófia a kérdésre, miért alapított Budapesten irodalmi szalont a 21. században. Elmondta, évekig vezette a Budapesti Tavaszi Fesztivált, majd a Thália Színházat, majd mikor ezeket a munkáit abbahagyta, sok energiája és ideje szabadult fel. A művészeti szalon gondolata mindig vonzotta: "Nagyszerű művészeket rendhagyó lehetőségekhez juttatni úgy, hogy közben a közönség is közvetlenül találkozhat, beszélgethet velük. Udvaros Dorottyától Gryllus Dorkán át Jordán Tamásig sok-sok művész lépett és lép fel nálunk. Ez egy régi, szép polgári hagyomány, ráadásul a mi családunkban ennek sok előzménye volt. A nagymamámnak volt egy legendás szalonja, ahol a baráti kör vasárnaponként zenét, előadásokat hallgatott. Egy ismert amerikai impresszárió azt írta a könyvében, hogy a nagymamámtól kapott kedvet Budapesten, hogy ilyesmivel foglalkozzon" - mesélte.

zimanyiFotó: Éder Vera, nol.hu

A kérdésre, nem támadt-e kedve valaha, hogy saját maga is színpadra álljon, így felelt: "Zongoráztam, énekeltem gyerekként, 18 éves koromig színésznőnek készültem. De annyira szorongtam, hogy nem vagyok elég tehetséges, hogy inkább bölcsész lettem, s egyetem után a színpadból a "backstage-et" választottam, vagyis inkább egyengettem egy sor nagyszerű produkció és művész pályáját."

A Rózsavölgyi Szalonban legközelebb szeptemberben láthatunk programokat. Zimányi Zsófia így indokolta a két hónapos szünetet: "A nyár nekem a töltekezés időszaka. Imádok a Balatonon időzni, este ülni a vízparton, s nézni a naplementét - ez minden tévéműsornál jobb. Ami számomra a nyár fénypontja, hogy együtt megy nyaralni az egész nagy család, gyerekek, unokák. Ez is családi hagyomány."

Best

süti beállítások módosítása