Evitától Turandot-ig - Júliusban beindul az Iseum

Az újjászületett szombathelyi Iseumban ebben az évben már többhetes rendezvénysorozat várja nyáron az érdeklődőket, s az Iseumi Szabadtéri Játékokon Puccini, Mozart és Andrew Lloyd Webber darabjait, valamint egy világsztár koncertjét is meghallgathatják az érdeklődők: José Carrerast, a világhírű tenort augusztus elsejére várják dal és áriaestjével az Iseumba.

Az idei programkínálatról:

Tavaly telt házas előadásokon, közel négyezer hallgatták meg Mozart Varázsfuvoláját a megújult, szombathelyi Iseumban. Több éves szünet után nyitotta ki ismét kapuit ez a közkedvelt helyszín, amely korábban közel fél évszázadon keresztül adott otthont a szabadtéri operaelőadásoknak. A nagy sikeren, a kiváló visszajelzéseken felbuzdulva Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója ebben az esztendőben már programsorozatot tervezett, s július végétől augusztus közepéig több előadással várják az érdeklődőket az Iseumi Szabadtéri Játékokon.

iseum2

Puccini Turandotja Vidnyánszky Attila rendezésében kerül színre július 27-én és 29-én, az előadás karmestere Medveczky Ádám. A címszerepet Lukács Gyöngyi alakítja, Kalafként Rubens Pelizzari, Liúként Bazsinka Zsuzsanna lép pódiumra, Timur szerepében pedig Alexandru Agachénak tapsolhat a közönség.

Mozart-opera ismét szerepel a kínálatban, ezúttal a Figaro házassága, Káel Csaba színre vitelében, Vashegyi György dirigálásával. Az augusztus 7-én és 9-én színre kerülő előadásban Kovács István kelti életre Figarót, a Grófnét Rost Andrea, a Grófot pedig Szegedi Csaba alakítja.

Andrew Lloyd Webber Evitája a harmadik produkció, amelynek címszerepét Koós Réka, Che Guevarát Miller Zoltán, Juan de Perónt pedig Egyházi Géza játssza. A musical augusztus 14-én, 16-án látható, s ha nagy lesz az érdeklődés, akkor augusztus 18-án is színre kerül. Az előadás rendezője Gajdos József, karmestere Rácz Márton.

Az előadások közreműködője a Savaria Szimfonikus Zenekar.

A sorozat, amely "A Nyugat-dunántúli turisztikai régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye" pályázaton elnyerte a "kiemelt rendezvény" címet, emellett más izgalmas programokkal, például bornapokkal várja az érdeklődőket.

Mérei Tamás, az Iseumi Szabadtéri Játékok vezetője bízik abban, hogy sikerül hagyományt teremteniük, s ezen az egészen egyedülálló szépségű és hangulatú helyszínen évről évre több produkcióknak tapsolhat majd a hazai és külföldi publikum.

miller

Tíz éve játszotta, most újra tanulja Che Guevarát Miller Zoltán:
- Először 2002-ben alakíthatta Che Guevarát. Milyen emlékei vannak erről a produkcióról? 
- Nagy Viktor rendezésében került akkor színre az Evita a Miskolci Nemzeti Színházban, a partnernőm, akárcsak most, Koós Réka volt. Nagyon élveztem, a figura alapját számomra az Evita-film, Antonio Banderas alakítása jelentette. Magam is ilyen latin temperamentumú, macsó karakter vagyok, így nem áll tőlem messze a szerep.
- Hogyan látja Che Guevara alakját? 
- Úgy vélem, nem történelmi alakként kell bemutatni. Narrátorként kíséri végig az eseményeket, objektív szemlélő, Evita és Perón ellenpontja. És bár a valóságban Che Guevarának nem volt viszonya Evitával, a darabban férfi-női kapcsolat alakul ki köztük. Talán éppen emiatt következik be Evita tragédiája. Che Guevara a szellem embere, elvei vannak. Evita nem a szellemi értékek mellett dönt, a pénzt, a hatalmat, a sikert választja. S ha egy nő e a javakat részesíti előnyben, bukásra van ítélve. 
- Milyennek találja az Iseumot? 
- Rendhagyó, lenyűgöző helyszín. Most lépek fel először Szombathelyen, ami számomra különleges hely, hiszen ebben a városban született az édesapám. (forrás: Vas Népe)

Gajdos József rendező-koreográfus a készülő Evitáról:

Sok-sok évforduló, és sok kerek szám. Az Evitát 30 éve adták elő először Magyarországon. Most 10. alkalommal mutatják be hazánkban.

30 év után, most vadonatúj, latinosabb hangszereléssel kerül színre, s a Broadway után, a világon másodikként az Iseumi Szabadtéri Játékokon!

Ez kivételezett helyzet és lehetőség, reveláció a zenésszínpadok világában! A rendező 5. alkalommal rendezi az Evita rockoperát. A koreográfus 6. alkalommal koreografálja meg a művet. Az Evitát közel 30 világvárosban mutatták be idáig. A főszereplők, Koós Réka és a Miller Zoltán, 10 év különbséggel, másodszor mutathatják be ezt a szakmailag rendkívül nehéz, és nagy felkészültséget igénylő, fizikailag is nagy megterheléssel járó, gyönyörű színészi feladatot. Ez még idáig „ Senkinek nem jött össze”! (idézet a darabból) A rendező 110. előadását fogja megalkotni.

………60 éve hunyt el Maria Eva Duarte de Peron, 33 évesen…….., mindenki Evitája.

koosKoós Réka lesz Evita

Szubjektív gondolatok

A rendező-koreográfusnak 30 éve van „viszonya a Hölggyel”, amely már lassan házasságnak is nevezhető. Ugyanúgy, ahogyan Evita, a rendező-koreográfus is végigjárta a ranglétrát. Tánckari, valamint kórustagként kezdte, az akkor még nem is vizionált, három évtizedes kapcsolatát az Evita rockoperával. Szándékai szerint összes tapasztalatát egybesűrítve, azokat mégis letisztítva, szándékozik megmutatni Evita csodálatos, mégis felkavaró történetét. Nem akarja eldönteni a néző helyett azt, hogy a mű főhőse Evita, léha, könnyű vérű, törtető, hataloméhes diktátor, vagy a népet messzemenően segítő és felkaroló szent. Egyet viszont állít, hogy Evita, a Cassa Rosa (Rózsaház) „sztárja”. Az argentin nép szemében ez utóbbi emlék, a Szent Evita él napjainkig. A rendező-koreográfus szerinte a történelmi háttér információit - ellentétben a három évtizeddel ezelőtti viszonyokkal -, már nagyszerűen el lehet érni a világhálón, s ezért nem tartja szükségesnek, hogy közzé tegyen bibliográfiai adatokat Eva Duarte de Perónnal kapcsolatban. Elegáns és tisztán látható, kevés művészi áthallással tarkított, koncentrált, ugyanakkor dinamikus és mozgalmas alkotásra készül. Természetesen ehhez a követelményhez válogatja előadóművész és alkotó kollégáit is. Az Evitát a szerzők, akik sok-sok világsikerű musicalt, rockoperát jegyeznek, a legletisztultabb, zeneileg legkidolgozottabb, színházilag a legfejlettebb művének tartja. Minden energiájával azon lesz, hogy megfeleljen ennek a magas szakmai kihívásnak, s elkápráztathassa az Iseumi Szabadtéri Játékok nézőit ezen a csodálatosan gyönyörű és „nehéz” helyszínen!

Forrás: Színház.hu, Iseum.eu, Vas Népe

süti beállítások módosítása