Szikora János: "Nekem most minden összejött"

Szikora János, a Vörösmarty Színház frissen kinevezett igazgatója úgy érzi, minden tekintetben egy új szakasz kezdődött életében. A Fejér Megyei Hírlap interjúját szemléztük.

"Mindenórásak vagyunk, bármely pillanatban megszülethet Ármin, hiszen tudjuk már, hogy fiú lesz. Ő lesz a negyedik gyermekem. A másik három már nagyobb, 17 éves ikreim vannak és egy 13 éves fiam. Egyszóval nagyon izgalmas heteket, napokat élek. Egy elégedett ember ül önnel szemben" - újságolta Szikora János az örömhírt. a Hírlap újságírójának. Esküvőjére is nemrég került sor; a házasságkötés helyszínét - a fehérvári Hiemer-házat - az igazgatói posztra való pályázásának köszönheti. "Amikor az első szakmai meghallgatásom volt az igazgatói pályázaton, én kerültem sorra utoljára, így aztán nagyon sok időm volt. Fel-alá sétáltam az épületben, és elvetődtem a házasságkötő terembe. Elámultam, milyen fantasztikus, mennyire szép, és arra gondoltam, ha sikerül a pályázatom, itt akarok házasságot kötni. Sikerült, és így életemnek valóban egy új szakasza kezdődött, minden tekintetben" - mesélte a direktor.

A fehérvári Városmajori Színpadon nemrég mutatták be rendezését, az Abigélt, erről így beszélt: "Szabó Magda regénye egészen kiváló, nagyon szeretem. Két előadáson voltam a Városmajori Színpadon, és mindkét alkalommal zsúfolásig tele volt a nézőtér. A színpadi adaptáció magánvállalkozás, és nagy volt a szorongás, hogy a közönség, amelynek emlékeiben a tévésorozat, illetve a regény él, hogyan fogadja ezt a változatot. A jelek szerint sikerült a mutatvány."

szikoraFotó: Fejér Megyei Hírlap

Szikora legújabb rendezése, a Cyrano a Siklósi Várszínházban látható. A rendező elmondta, teljesen más előadás lesz, mint a szintén általa rendezett szegedi Dóm téri, ahol igazi nagyprodukciót láthatott a közönség. "Siklóson 11 színész pusztán a szövegre és történetre koncentrálva játssza el a történetet. Erősen megrövidítettük a darabot, kimaradnak vagy csak jelzésértékűek lesznek a nagy tömegjelenetek, de így a szereplők sorsa, a nyelvi szépség talán még koncentráltabban érvényesülhet" - mondta.

Szikora János - egyelőre - nem rendez a Vörösmarty Színházban. Úgy fogalmazott, rendezőként valóban vonzódik a merész megoldásokhoz, de színházigazgatóként a közönség újbóli megszólítása és egy új közönség kinevelése a feladata, és ez az összes energiáját leköti.

Mikor megválasztották a fehérvári teátrum élére, az évadterv már elkészült. Ezt azonban - javaslatára - módosították. Erről így beszélt: "Minden játszóhelyen változnak a darabok, a rendezők, Valló Péter  és Galambos Péter maradnak, de ők is mást rendeznek, mint amit korábban terveztek. Nem arról van szó, hogy nem voltam elégedett, viszont azokat a kollégáimat, akik a következő években a közvetlen munkatársaim lesznek, szerettem volna helyzetbe hozni. Szeretném, ha őket is megismerné a közönség és a társulat és fordítva. A kölcsönös ismerkedés legjobb módja pedig, ha dolgoznak" - szögezte le a direktor.

Szikora János így zárta gondolatait: "Tagadhatatlan, nagy a várakozás, és országos figyelem övezte az igazgató választás sokszori fordulóit is. Én személy szerint is érzem azt, hogy borzasztó sokat várnak tőlem. A várakozásnak meg kell felelni, a legtöbbet kell nyújtani, az első pillanattól. S úgy vélem, egy ekkora és ilyen adottságú városban nem légből kapott vágyálom az, hogy elérjük a 100 ezres nézőszámot. A megvalósítás nem lesz túl egyszerű, de ez a dolgunk. Nekem most minden összejött, miért nem sikerülhetne ez a hatalmas feladat is?"

A teljes interjú az fmh.hu-n olvasható.

süti beállítások módosítása