Eperjes és Reviczky a Jókai Színházban próbál

Az Ötödik évad nyitánya szeptemberben a Hippolyt, a lakáj című zenés vígjáték lesz, melyet a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Eperjes Károly visz színre a Békéscsabai Jókai Színházban. A szerdán délelőtt megtartott olvasópróbával igazi műhelymunka vette kezdetét.

A Hippolyt, a lakáj második magyar hangosfilmként készült el 1931-ben a mozilátogató nagyközönség számára, sztárszínészekkel, klasszikus mondatokkal - hiszen ma is nagyon sokan eszik a hagymát, hagymával, gyakran emlegetjük azt nehéz helyzetünkben, hogy minden körülmények között az operában voltunk, és ha a végén nem értünk valamit, csak ennyit mondunk: Hippodrom. A Hippolytból 1984-ben készült színdarab, és talán nincs is olyan színházi évad, hogy valahol az országban ne lenne repertoáron. Békéscsabán Eperjes Károly viszi színre az időtlenséget magában hordozó zenés vígjátékot, a Jászai-díjas Kiss Jenő és a Kossuth-díjas Reviczky Gábor főszereplésével. A további szerepekben: Fehér Tímea, Gubik Petra, Presits Tamás, Mészáros Mihály, Gulyás Attila, Liszi Melinda, Nagy Erika és Csomós Lajos.

szinhaz_2012_ignacz_bence_059ikonFotók: Ignácz Bence, magyarteatrum.hu

"A történet hőse a kispolgárból tehetős szállítási vállalkozóvá lett Schneider Mátyás, kinek nagyravágyó felesége, hogy háztartását előkelőbbé tegye, inast fogad fel. A korábban grófi családnál szolgált Hippolyt felforgatja a házat, az arisztokraták szokásait erőltetve új gazdáira. Schneider, bár ragaszkodna kispolgári életviteléhez, lassan beletörődik a sznob lakáj terrorjába. Szmokingot ölt a vacsorához, levágatja a bajuszát és bártáncosnővel randevúzik, éppúgy, mint Hppolyt előző gazdája, a gróf. Schneider lánya, Terka, alkalmazottjukba, Nagy Andrásba szerelmes, de Schneiderné Makáts urat szemelte ki számára, akinek nagybátyjától a nagy jövedelmet ígérő fővárosi szemétszállítási koncesszió sorsa függ."

szinhaz_2012_ignacz_bence_029

A színház hagyományaihoz híven az olvasópróbát a tárvezetők (fénytár, szabótár, kelléktár, fodrásztár, hangtár) is megtisztelték jelenlétükkel. Sőt! Az éppen a városba látogató Halász János parlamenti államtitkár is csatlakozott néhány perc erejéig a társulathoz, Vantara Gyula polgármester és Kiss Tibor alpolgármester társaságában.

Hogy a látvány nagyon fontos és értékes része legyen az előadásnak, arról Rátkai Erzsébet jelmeztervező és Mira János díszlettervező gondoskodik.
Az ismert és méltán népszerű darabot Gulyás Levente zenei vezető irányításával, élő zenekarral, amolyan igazi, klasszikus, „békebeli színházi stílusban” láthatja az érdeklődő közönség. Bemutató szeptember 28-án.

Forrás: magyarteatrum.hu

süti beállítások módosítása