Vissza a kezdetekhez - Közeleg a 22. Művészetek Völgye!

Hétfőn sajtótájékoztatót tartott a Művészetek Völgye stábja, és a fesztiváligazgató Márta István, ugyanis idén 22. alkalommal rendezik meg a fesztivált. A részletekről cikkünkben olvashatnak.

A sajtótájékoztatót Galkó Balázs felszólalása nyitotta, melyet most közzéteszünk:

galko

Márta István felidézte, hogy 2011-ben kiváló művészeti fesztivál minősítést kaptak, akkor 120 ezer fellépővel, 1800 programmal várták a látogatókat. Csak Kapolcs 4,9 millió forint bevételre tett szert, a lakosságnak pedig 31 millió forint bevétele származott a fesztiválból. „A művészet a maga módján így segít a falunak” – jegyezte meg a fesztiváligazgató, aki az idei Művészetek Völgye anyagi helyzetét is ismertette. „Tavaly 190 millióból gazdálkodtunk, idén 76 millióra terveztük a fesztivált. Az NKA-nál, maximum 30 millió forintra lehetett pályáznunk, ennek az összegnek az egyharmadát kaptuk meg, tehát 10 milliót. Réthelyi Miklós nem találta érdemlegesnek a fesztivál támogatását, ezért egy fillér miniszteri keretet nem kaptunk tőle, de végül, az új nemzeti erőforrás miniszter, Balogh Zoltán a saját keretéből 20 milliót adott a Művészetek Völgyének. A tervezett bevételünk pedig 46 millió forint. Tehát idén drasztikusan csökkentett büdzsével dolgozunk, így csak két falu, Kapolcs és Taliándörögd lesz a helyszínünk” – számolt be Márta István, aki azt is hozzátette, a kisebb költségvetés ellenére színes programkínálattal vágnak neki a 22. Művészetek Völgyének, ami egyfajta visszatérés lesz a kezdetekhez.

„Még családbarátabb és családiasabb fesztivált képzeltünk el. A költségvetésünk csökkenése ellenére a kulturális minőség, a völgyarculat és a tradíciók megőrzését tartjuk szem előtt. Idén egyfajta retrohagulat is jellemzi majd a fesztivált, visszatérünk az ősidőkbe, a nagy helyszíneket elhagyjuk, akárcsak a gigantikus eseményeket, egyrészt azért, mert nincs rá pénzünk és másrészt azért, mert a jövő a meghitt, portákon lévő eseményeké. Lesz átjárás az udvarok között, ami szerintem nagyon klassz dolog. Tehát az a fajta családias hangulat, ami az első éveket jellemezte talán visszatér, ettől lesz különleges az idei Művészetek Völgye” – közölte Márta István, aki arról is beszélt, hogy a Művészetek Hölgye ezúttal is a Palya Bea, azaz Pocak lesz, aki első gyermekét várja. Nyitott portát vezet majd Kapolcs főutcáján, ahol tíz napon keresztül vendégei életébe, előadásaiba és beszélgetéseibe nyerhetünk bepillantást. "Ilyen nyaram, ilyen Kapolcsom még nem volt… Így gondoltam az eddigi két Palya-udvarra is, de ez most az átváltozás nagy ünnepe lesz: nemcsak veletek mulatok, hanem a hasamban táncikáló kisbabámmal is. Örvendezem, nemsokára az ő születésével együtt magamat is anyává, magunkat családdá szülöm. Addig meg csak egyszerűen élem a jót, derűs hiperaktivitásban várakozom. Persze talán kevesebbet állok majd kézen a diófánál a reggeli táncok alatt, és egy nap csak három, nem öt koncertet adok” – fogalmaz Palya Bea a fesztivál beharangozó füzetében.

martaistvan

Az előző évi sikerekre való tekintettel idén is lesz Kaláka Versudvar, ahol Gryllus Dánielék és Lackfi János lesz a házigazda. Vendégül látják többek közt a Szélkiáltó együttest, Kányádi Sándort, Boka Gábor vásári képmutogatót, Galkó Balázst, Szalóki Ágit, Tóth Krisztinát, Varró Dánielt, Berecz Andrást, Bognár Szilviát, Szirtes Edina Mókust, a Sebő Együttest, Malek Andreát, Rátóti Zoltánt, Müller Péter Sziámit, Dinnyés József daltulajdonost és Villon estjével érkezik Mácsai Pál és Huzella Péter. “Nagyon meghatóan tudok visszaemlékezni a tavalyi évre. Az, hogy ennek folytatása van valamennyiünk elhatározása volt” – mondta Gryllus Dániel a sajtótájékoztatón.

Kapolcs Hobo Klub-bal várja az érdeklődőket a Malompart Színpadon, ahol Hobo és barátai, alkotótársai lesznek a vendégek 10 napon át, ráadásul sor kerül a Magyar Hobológiai Társaság III. Vándor-Ló-Gyűlésére Sebők János jelenlétében. A részletekről Hobo beszélt: „Tavaly minden este más-más előadóestet láthatott a közönség, volt, hogy kettőt is, mert az elsőre nem fért be mindenki. Patakokban folyt a víz, nagy viharok voltak, ezt azonban túléltük, így idén 10 napon keresztül tízféle koncerttel jelentkezünk. Póka Egon és én vagyunk a kemény mag, csatlakozik hozzánk például Ferenczi György, Fekete Kovács Kornél, Tátrai Tibor is. A magyar Hobológiai Társaság témája lesz a rock és a film, illetve a népzene, a Rolling Stones zenéje és jelentősége, Tom Waits, a rock és a színház, ez alkalomból vendégünk lesz Vidnyánszky Attila, a Doors és Jim Morrison, Jimi Hendrix élete és zenéje és így tovább. Szégyen és gyalázat, de szeretnék az emberiségre hakni.. Anno az igazgatótól kaptam ezt a filozófiát. Lesz „jó kövérek vagyunk metálzenekar”, hat mázsa lesz a zenekar súlya és lesznek mindenre elszánt ripacsok” – sorolta Hobo.

Ahogy Márta István fogalmazott: „bluesban erős lesz a fesztivál”, ugyanis a kaplocsi Óvodakertből első alkalommal jelentkezik a Blue sPot Café, ahol a koncepció a közösségi zenélés, a könnyűzene eredeti forrásaiból, a bluesból, a rockból táplálkozó és építkező zenekarok, amatőr és kevésbé amatőr csapatok bemutatása. A völgyakók találkozhatnak majd Gál Csaba Boogie-val és a Soultramps-szel, a Keith Richards' Rock'n'Roll Cirkusszal, a Catsandox-szal, melyet Takáts Eszter és Müller Péter Sziámi alkotnak.

sajttaj

A Művészetek Zöldje túrái, és a komolyzenei koncertek sem maradhatnak el, és Taliándörögdön újra jelentkezik az Ősök Háza osztályfőnöki órákkal, Szőke András vezetésével.

Vigántpetend helyett Kapolcs ad otthont az Országos fazekas és keramikus találkozónak, emellett a Magyar Írószövetség is tíz napig a fesztivál vendége lesz. Idén először megrendezik a kapolcsi "közös piacot", amelyen helyi termelők portékáit lehet megvásárolni. Údonság lesz még  Kapolcson a Hang és Humoroskola, a Magyar Írószövetség, továbbá a Muharay Színpad népművészeti programsorozata, melynek keretében különféle tradicionális együttesek lépnek fel, illetve a Kaposvári Egyetem művészeti karának programsorozata a dörögdi Új Iskolában, ahol pajtaszínházi előadások, nyílt tanórák, árverés, emberméretű kaleidoszkóp, fényfestés várja a kíváncsiakat.

Márta István azt is elmondta, hogy a háromnapos hétvégi bérlet 7000 forintba, napijegy 3000 forintba, a diákjegy 2500 forintba fog kerülni, újonnan pedig bevezetik az esti-jegyet, ami 1300 forintért lesz elérhető.

„A Művészetek Völgye alakul, kialakul, átalakul, de megszűnni semmiképpen nem fog” –összegzett a fesztiváligazgató.

Színház.hu

süti beállítások módosítása