Kováts Adél: "az egész ország meghasadt"

Kováts Adéllal készített interjút a Nol-Presszó. A videóból kimaradt részleteket szemléztük, melyben a színésznő saját nevéről, férjéről, és kötődésekről mesélt no meg arról, mi jutott eszébe akkor, amikor a POSZT-on először szembe jött vele Kerényi Imre.

"Hivatalosan a lánykori nevemet cs-vel írják. Életem első plakátján a főiskolán azonban ts-sel szerepeltem, amit ómennek gondoltam. A tanárom, Kazán István azt mondta: jó ez így, az Adél olyan egyszerű név, megy hozzá a ts. Így maradtam a színházban Kováts, de a hivatalos iratokban továbbra is cs szerepelt" - árulta el a színésznő, aki elmondta, amikor összeházasodott férjével, Kováts Tibor táncművésszel, akkor hivatalosan is felvette az ő nevét.

A kérdésre, van-e olyan rendező, akihez kötődik, így válaszolt: "Úgy érted: 'kikerül a főiskoláról, a rendezőtanára viszi magával, pakolja rá a szerepeket, nevelgeti, dédelgeti'? Így senkinek. De sok rendezővel dolgoztam visszatérően, akik rám alapoztak, és jó volt velük gondolkodni: Verebes István, Berényi Gábor, Tordy Géza, a Radnóti Színházban pedig Valló Péter. A filmben mindenek előtt Mészáros Márta meghatározó. Tizenhárom éve több Zsótér Sándor-rendezésben játszottam. Az idén visszatértünk egymáshoz a Vágyvillamossal. Ha így mondhatom, remélem, Zsótér színésznője is vagyok" - fogalmazott a színésznő.

kovats_adelKováts Adél a Vágyvillamosban (Fotó: Koncz Zsuzsa)

A felvetésre, vajon a színház nélkül maradt színészeknek jöhet egy jófajta újrakezdés lehetősége, vagy csak a bizonytalanság, kiszolgáltatottság marad, így felelt: "Ha vége van valaminek, mindenképpen új lehetőség nyílik. De sok kollégámnak zárt be ezzel a második otthona, kiment alóluk a színház. Egy bulvárlapban Vári Évának tettem fel azt a kérdést: milyen érzés, mikor nem mehet haza? Éva utána felhívott, mert egy fontos mondatát kihagyták a cikkből: 'a legtöbb, amit az ember a másiknak adhat, a szolidaritás'."
"Mikor szembejött a Pécsi Országos Színházi Találkozón Kerényi Imre, mi jutott eszedbe róla először?" - szólt a kérdés. "A Csíksomlyói passió és a Tiszták, amivel debütáltam a Nemzetiben. Neki és Vámos Lászlónak köszönhetem, hogy oda kerültem. Abban az időben ikonelőadásokat rendezett,mindegyikben jelentős szerepet játszottam. Ma már közéleti szereplőként van jelen az én életemben is" - válaszolta Kováts Adél.
A színésznő politika és az átlagemberek viszonyáról is beszélt: "Amíg nagy dózisban kapják az emberek a politikát, semmivel sem lesznek élhetőbbek a hétköznapjaik. Olyan mértékben szakadnak szét a családok, barátságok, hogy ez már-már tűrhetetlen. Az egész ország meghasadt, hazudnék, ha azt mondanám: ez nincs jelen a színházi szakmában. De nekünk, színészeknek azért nehezebb, mert a lelkünkkel is dolgozunk, és jobban átadjuk magunkat egymásnak, mint az emberek egy másfajta munkahelyen. Mégis azt gondolom, hogy a művészet jogán a feladatunk, hogy nyitottságunkkal utat mutassunk" - mondta Kováts Adél.

Forrás: Népszabadság

A Nol Presszó POSZT-on készült interjúját itt tekinthetik meg.

süti beállítások módosítása