Útvesztőben - nem kaptak gázsit a táncosok

Útvesztőben címmel aratott telt házas sikert a PR-Evolution táncegyüttes a Művészetek Palotájában, a Tavaszi Fesztivál idején. Ám a csapathoz szabadúszóként társult táncosok többsége azóta sem érti: merre bolyong hónapok óta a gázsijuk. Lapszemle.

A 168 óra szerint a bemutató napján eléjük tolt szerződésen nem a PR-Evoluton, hanem az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete (ESZME) szerepelt megbízóként, bár a kontraktust részükről sem írta alá senki.
Mára annyi kiderült: a PR-Evolution vezetője, Nemes Zsófia tagja az ESZME-nek is, ugyanis a színházi törvény változásaival a független társulatok jogilag lényegében "értelmezhetetlenné" váltak. Így csak egy hivatalos szervezet közbeiktatásával pályázhatnak minisztériumi és NKA-támogatásra. Csató Kata, az ESZME, egyben a Független Színházak Szövetségének elnöke hangsúlyozza: egyesületük felelőssége ki is merül a pályázatok lebonyolításában és az elnyert pénzek kiosztásában. A felhasználás mikéntje már a művészek dolga.

prevolution2Útvesztőben (Fotó: 168ora.hu)

Csató azt is megemlítette: a PR-Evolution vezetőjétől máig nem kapta meg a márciusi produkció gazdasági és szakmai elszámolását, amelyet már májusban be kellett volna mutatni a támogatást folyósító állami intézményeknek. Nemes Zsófia ezzel szemben állítja: időre elkészítette az elszámolást, az ESZME azonban máig tartozik az előző évi projektek kimutatásaival. Nemes Zsófia így azt sem tudja: megkapta-e egyáltalán az egyesülettől az Útvesztőbenre elnyert NKA-támogatást.

Forrás: 168 óra

süti beállítások módosítása