Vörös Szikla - pekingi vendégjáték az Operában

Július 4-én és 5-én este 7-től a Magyar Állami Operaházban látható a Vörös Szikla című pekingi opera a Pekingi Nemzeti Nagyszínház előadásában. Héja Domonkos megbízott fő-zeneigazgató szerint az operaház egyik feladata az, hogy olyan alkotásokat is bemutasson, amelyek itthon teljesen ismeretlenek - írja a magyarhirlap.hu.

Rudolf Péter a Pekingi Operaház vendégjátékának moderátora

"Több ízben volt szerencsém Ázsiában járni" - mondja Rudolf Péter a Kelethez fűződő viszonyáról és az előtte álló feladatról. "A filmélményeimen túl így személyesen is megmártózhattam ebben a számunkra különös világban. Mindig is izgatott az út, amit be kell járnunk egymás kultúrájának megértéséhez. Egy Ady-vers önmagában is felborzoló, de bizonyos utalásai nyilván némi ismeretanyag híján kevesebbet, vagy mást jelentenek. Feladatunk hát kíváncsinak és nyitottnak  lenni.  Nem veszíthetjük el a világ színességét. A globalizáció vitathatatlan előnyei mellett a legnagyobb veszély, ha a helyi jellegzetességek feloldódnak valami nagy masszában. Riadtan figyelem, ha a nyugati civilizáció túlságos befolyásának hatására amerikanizálódik a távol-kelet. Minden náció és térség őrizze meg sajátosságait és emellett tanuljunk meg idomulni és figyelni egymásra.

Érthető ezek után, ha nem sokat gondolkodtam, elvállaljam-e az Operaház megtisztelő felkérését. Vonzott a beharangozott látványvilág. Kíváncsian várom az akrobatikus elemek felbukkanását. Persze van bennem félelem. Egyedül állni ezen a hatalmas színpadon, és felolvasni egy szöveget – hordoz magában veszélyeket. Abban reménykedem, hogy a nézőket ugyanez a kíváncsiság hajtja, mint jómagamat. Fontos és izgalmas információkat tartalmaz a szöveg. Molnár Szabolcs munkája segítséget  nyújt  eligazodni a számunkra ismeretlen jelrendszerben és történetben. A Vörös szikla előadásain kétszer bukkanok fel a színen. Elsőként bemutatom majd a Pekingi Színház társulatát, majd a darab történetét. Megtisztelő feladat. A kollégák, ahogy a felvezető szövegből is kiderül majd, példátlan alázattal, az egész életüket áldozzák ennek a speciális műfajnak. Színészek, artisták, énekesek egyszerre. Örülök, hogy közöm lehet ehhez az estéhez..."

A Vörös szikláról

A Vörös Szikla ötvözi a tradicionális kínai opera, a távol-keleti népzene és a nyugati muzsika motívumait: az egyik legismertebb kínai komponista, Zhu Shaoyu dolgozta össze az előadás zenei anyagát. A darab rendezője, Zhang Jigang, aki a 2008-as pekingi olimpia nyitó- és záróünnepségét is megalkotta. A rendező egyébként csak a magyarországi előadásra utazik el a társulattal. A darab alapjául szolgáló történet a kínai irodalom négy legismertebb regényének egyikét, A három királyság történetét dolgozza fel. A 14. században, a Han-dinasztia idején játszódik, amikor három királyság harcolt a Jangce folyó körüli területekért. Az opera ennek egy jelenetét, a Vörös Sziklánál lezajlott csatát mutatja be. A Pekingi Nemzeti Nagyszínház és a Wu Promotion előadásában kínai énekesek és a pekingi teátrum zenekara működik közre, a budapesti közönség számára Rudolf Péter színművész közvetít magyarázatot az operaházban - olvasható a cikkben.

pekingi_operaFotó: magyarhirlap.hu

Héja Domonkos, az operaház megbízott fő-zeneigazgatója elmondta: akinek a füle az európai operához szokott, annak is mást ad, aki pedig ismeri a tradicionális pekingi daljátékot, annak is. "Látványban nagyon erős lesz az előadás, a rendező, Zhang Jigang mellett neves kínai jelmez-, díszlet- és látványtervezők is közreműködnek" - tette hozzá. A fő-zeneigazgató rámutatott: a Magyar Állami Operaháznak - mint az egyetlen, operára szakosodott intézménynek hazánkban - feladata a látókör szélesítése is az itthoni hagyományok ápolása mellett. "Olyan alkotásokat is be kell mutatnia a dalszínházunknak, amelyek itthon nem honosak, nyitottan az újra, az egyedire" - hangsúlyozta. A kínai és a nyugati zene ötvözetéről szólva elmondta: a több ezer éves kultúrájú ország színes, gazdag múltjának csak egy szelete a pekingi tradicionális opera, Európában talán csak egy szűk réteg ismeri, így ahhoz, hogy "fogyasztható" legyen az itteni közönségnek, az alkotók szükségesnek tartották, hogy a megszokott zenei világgal fűszerezzék az ázsiai muzsikát. "Mindenképpen izgalmas kirándulás a magyar közönség számára, nagy lehetőség megismerkedni egy távoli zenei-színházivilággal" - fűzte hozzá Héja Domonkos.

Vörös Szikla - opera hat felvonásban, két részben
A Pekingi Nemzeti Nagyszínház előadása

július 4. és 5., este 7 óra

Magyar Állami Operaház

forrás: magyarhirlap.hu

süti beállítások módosítása