20. alkalommal száll fel a Sárkány - Újra Utcaszínházi Fesztivál

A nyírségi sárkányfesztivál huszadik alkalommal települ a nyírbátori Papok rétjére és a várostörténeti sétányra. Címszavakban: jubileum, látvány és hallvány, utcaszínházak, koncertek, örömzenék. Hazai előadók, valamint Anglia, Csehország, Lengyelország, Tajvan, Új-Zéland és Szlovákia produkciói települnek a tópartra. Újra felépül a csodálatos, egyedülálló építmény, a 220 személyes, emeletes faszínház, a Korona Teátrum. A fesztivál július 13-án veszi kezdetét.

"Az új semmi más, mint visszatérés a kezdetekhez. Mert visszatérni nem a Múlthoz kell, ahhoz nem szabad és nem is lehet. Az eredet, a kezdetek beavatása, közvetlensége és teljes, az erők szétválatlan egységes köre az, ami terem, és ami teremt.” (Szabados György)

Három nap alatt 60 zenei, utcaszínházi, báb- és kőszínházi előadás közül válogathat a nagyérdemű. S ahogy azt már az utóbbi években megszoktuk, minden előadás ingyenes. A programsorban meghirdetett előadások mellett délutánonként zenészek, zsonglőrök, mutatványosok, látványműhelyek dolgoznak és szórakoztatnak a téren, az Ördögszekér kézműves vásárban válogatott portékákat kínálnak. Délután 5-től a múzeumkertben bábszíntér és babaszuszogó várja a legkisebbeket. A fesztiváltéren faszerkezetű körhintát, kisvonatot használhatunk, elámulhatunk az óriásbuborék-varázslaton, de természetesen lehet majd sárkányt építeni és eregetni. Az ifjú botanikusok sátránál ajándékcsomagokat, sőt, kerékpárt is lehet nyerni. A részletes program a helyi lap, a Bátor újság ünnepi különszámában, valamint a fesztivál hivatalos és facebook-os oldalán található meg.

TYM_1506__11

A fesztivál egyik legszebb előadása a Kompánia Társulat Szarvasokká változott fiak című darabja, "a kezdethez való termékeny és megújuló visszatérés. A szarvassá válás az átmenet mítosza. Mit jelent ma a szarvassá válás?  A magány bátorsága, a végső változás, átkelés a Csinvat-hídon, a szent bukás, a hovatartozás apoteózisa. Reintegráció, a felbomlott egység visszaállítására tett kísérlet, a tiszta forrás utópiája.”
A jubileumi, XX. Szárnyas Sárkány Hete szervezői és fellépő művészei az idézett Szabados György-i gondolatot, valamint a szarvassá válásról szóló produkció üzenetét vállalják fel hitvallásul.
Ezen ünnepi gondolatok, valamint a jókedv és kultúra elegyének jegyében várják július 13-a és 15-e között a város lakóit és vendégeit a megszépült természeti és épített környezetbe, egy feledhetetlen hétvégére.
További információ és részletes program: www.szarnyas-sarkany.hu

süti beállítások módosítása