A Demokratikus Koalíció a Szputnyikért szólt

Az elmúlt hetekben nem történt előrelépés a Szputnyik Hajózási Társaság nevű, független színházi társulat finanszírozásának ügyében sem - írja közleményében a Demokratikus Koalíció.

Közlemény 

A kultúrpolitika irányításának csúcsán bekövetkezett személyi változások nem érintették a Fidesz szellemi életre vonatkozó koncepciójának lényegét; tovább folyik a kulturális élet gleichschaltolása, a kulturális sokszínűség fölszámolása, az autonóm szellemi műhelyek, művészeti csoportok, társulatok, kulturális intézmények ellehetetlenítése. A filozófustársadalom krémje, illetve a Nemzeti Színház igazgatója ellen intézett támadások, színházak fölszámolása és náci kézre való átjátszása, a Sziget és a VOLT fesztivál, a fővárosi művészmozik fölszámolására irányuló próbálkozások, a Zöld Pardon, a terézvárosi Sirály és a zuglói Liget Galéria bezárása, legkiválóbb fiatal rendezőink külföldre kényszerítése után az elmúlt hetekben nem történt előrelépés a Szputnyik Hajózási Társaság nevű, független színházi társulat finanszírozásának ügyében sem.

A társulattól, amely számos nemzetközi díjat nyert el, amelyet a hazai sikerek mellett a külföldi közönség például Düsseldorfban, Kölnben, Mainzben, Grazban is ünnepelve fogadott, és amely kétharmad részben eddig is e külföldi föllépések tiszteletdíjából tartotta fenn magát, idehaza minden állami támogatást megvontak. A társulat arra kényszerült, hogy a munkát fölfüggessze, és hacsak külföldi forrásokat nem sikerül találniuk hazai előadásaik támogatására, végleg be kell szüntetniük tevékenységüket.

A Demokratikus Koalíció tiltakozik a kultúrpolitika független kulturális műhelyek kivégzésére irányuló koncepciója ellen, amelynek a Szputnyikot ért méltatlan, megalázó bánásmód csak egyik, de korántsem egyetlen példája. Követeli, hogy a kormány a stadionépítésekre és más állami presztízsberuházásokra szánt tízmilliárdok százalékokban ki sem fejezhető töredékét fordítsa e műhelyek támogatására, megmentésére, mert pusztulásuk nem csak a kortárs magyar kultúra vesztesége lenne, de újabb kárt okozna hazánk megítélésének a kulturális életben, ama kevés területek egyikén, ahol a jelenlegi kormánynak még nem sikerült végleg eljátszania Magyarország korábbi nemzetközi jó hírnevét. 

Molnár Csaba ügyvezető alelnök

Demokratikus Koalíció

forrás: MTI

süti beállítások módosítása