Gálffi László: "Már Prospero is vagyok"

Gálffi Lászlóval a Marie Claire magazin készített interjút. A Kossuth-díjas színművész új szerepéről, a Vihar Prosperójáról is beszlét. Lapszemle.

A kérdésre, vágyott szerep-e az Örkény Színházban játszott Prosperóé, Gálffi László így válaszolt: "Egy színész ne akarjon nagyon eljátszani egy vágyott szerepet, mert általában nem szokott sikerülni neki - régi színházi mondás. Ez már nálam is beigazolódott, éppen ezért nem is nagyon vágyakozom már szerepek után, hanem kivárom, mit hoz az élet. Eddig eszembe sem jutott, hogy én Prospero akarjak lenni. Most, hogy valaki másnak ez jutott eszébe rólam, már Prospero is vagyok" - fogalmazott a színész.
"A darabban elbukik az ostobaság, és győz a bölcsesség, a tartás. Ilyen csak a mesében van, vagy jól tesszük, ha hiszünk is ebben?" - szólt a kérdés. Gálffi szerint "ha nem hinnénk benne, már régen nem is élnénk". Úgy véli, győzhet az igazság, de csak rövid időre, mert aztán minden kezdődik elölről. "Ez valamiért így van kitalálva, ettől mozog a világ" - tette hozzá.

20120503_kekes_szaffi_orkeny_istan_szinhaz_shakespeare_vihar_031Törőcsik Franciskával; A vihar, Örkény Színház (Fotó: Kékes Szaffi)

Prosperóról így mesélt: "Visszakapta a hatalmat, de végül elvesztette rajongott lányát. Ez utóbbi törvényszerű, és egyszer úgyis bekövetkezik, a szülőnek előbb-utóbb el kell eresztenie felnőtt gyerekét. Ehhez képest van értéke annak, hogy Prospero visszakerül a trónjára? Valójában soha nem szerette igazán a hatalmat, csak a tudományok és a művészetek érdekelték. Ez volt a bűne, ahogyan mi színészek mondjuk: a drámai vétke" - fogalmaz Gálffi. A színész biztos benne, Prospero hiába kapta vissza hatalmát, egész hátralevő életében vissza fog vágyódni a börtönébe, a mesebeli lények lakta szigetére. "Antonio, az öccse, akinek megkegyelmezett, mindig ott lesz körülötte, és előbb-utóbb megint szervez valamit ellene a hatalom megszerzéséért. Az emberek nem változnak. Ezt már én is így gondolom, és Prospero is rájött a darab végére. Mi ebben a jutalom?" - kérdi.
Gálffi László számára még egy Shakespeare-szerep maradt , melyet szívesen eljátszana, a Falstaff: "Még egy kicsit híznom kell hozzá, de belülről már megvan" - mondta.

süti beállítások módosítása