Kaszás Attila-díj - Bemutatták a jelölteket

Bemutatták az idei Kaszás Attila-díjra jelölt művészeket: Kubik Anna, Kálid Artúr, Bányai Kelemen Barna és Keresztes Tamás esélyes az elismerésre. Közülük a közönség választja ki azt, aki a szeptember 7-i gálán átveheti a díjat.

Immár ötödik alkalommal adják át a Kaszás Attila-díjat, amelyet 2008-ban alapított Pokorni Zoltán és a MOZAIK Művészegyesület. A díj magyar nyelven játszó színészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja. A díj odaítéléséről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Vasvári Csaba színművész, a MOZAIK Művészegyesület alelnöke elmondta, hogy mostantól a www.kaszasattiladij.hu oldalon lehet szavazni, augusztus elejétől pedig sms-ben és telefonon is voksolhatnak az érdeklődők.

kubik-annaKubik Anna

A négy esélyes közül Kubik Anna a Pesti Magyar Színház, Kálid Artúr a Bárka Színház, Keresztes Tamás a Katona József Színház, Bányai Kelemen Barna pedig a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulatának tagja. A díjátadó gálát szeptember 7-én tartják a Thália Színházban, a Vidéki Színházak Fesztiváljának nyitányaként.
Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester kiemelte, hogy a díj elnyerésének két feltétele van: a művészi súly mellett olyan emberi minőség, amely az adott színházi közösség építéséhez hozzájárul. Kaszás Attila ebben mintaadó volt, és a mostani négy színész is ilyen személyiség - tette hozzá.

kalidKálid Artúr

A polgármester felidézte, hogy a szavazás három fordulóból áll. Az első fordulóban minden magyar nyelven játszó színház megkapta a jelölés jogát, közülük 22 társulat jelölte egy-egy tagját a díjra. A második fordulóban a 22 jelölt titkos szavazással választhatott ki maga közül három aspiránst. Mivel szavazategyenlőség alakult ki, az idén nem három, hanem négy jelölt közül választhat a közönség a harmadik fordulóban.

HUGENOTTAK_BanyaiKelemenBarnaBányai Kelemen Barna

Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke hangsúlyozta: azért is tölti el örömmel, hogy az egyesület is részese lehet a jelölési folyamatnak, mert Kaszás Attila hosszú ideig a MASZK elnökségének is tagja volt.

keresztesKeresztes Tamás

A társulatok által jelölt 22 művész között volt a négy végső esélyesen kívül Pogány Judit, az Örkény István Színház; László Zsolt, a Nemzeti Színház; Barabás Árpád, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház; Fesztbaum Béla, a Vígszínház; Bandi András Zsolt, a temesvári Csiky Gergely Színház; Schneider Zoltán, a Radnóti Színház; Simon Kornél, a Centrál Színház; Mészáros István, a szolnoki Szigligeti Színház; Fazekas Géza, a kecskeméti Katona József Színház; Kiss Attila, a Bartók Kamaraszínház; Török András, a Győri Nemzeti Színház; Tóth László, a debreceni Csokonai Színház; Horváth László, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház; Katkó Ferenc, a békéscsabai Jókai Színház; Darabont Mikold, a Pécsi Nemzeti Színház; Nagy András, az egri Gárdonyi Géza Színház; Farkas Ignác, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház és Nyirkó István, a veszprémi Petőfi Színház színművésze.

MTI

Fotók: blikk.hu, színház.hu,

marosvasarhelyi.info, nepszava.hu

süti beállítások módosítása