Nyitottabb színházat ígér Sopronban az új igazgató

A korábbinál nyitottabb színházat ígér Pataki András, a soproni Petőfi Színház nemrégiben kinevezett igazgatója. A teátrumnak saját tánctagozata is lesz - hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón.

A következő évadban saját tánckart állítanak fel, és cél az is, hogy saját zenekara legyen a színháznak. Ebbe csak akkor hívnak meg Sopronon kívülről tagot, ha a városban nem találnak megfelelő embert a posztra - mondta Pataki András. Jelezte: a színtársulat leendő tagjai számára háromnapos válogatót rendeztek. A 130 jelentkezőből 45-en vettek részt a castingon, amely után 16-ra szűkült azok köre, akik a társulat tagjai lehetnek. Az igazgató közlése szerint a 2009-ben diplomázott Horváth Andor helye biztos egyelőre, a további négy-öt társulati tagot pedig az augusztus végi évadnyitón nevezik meg. A korábban ismertetett tervek szerint rajtuk kívül több vendégművész, mások mellett Bánsági Ildikó, Kézdy György és Koncz Gábor is fellép Sopronban.

soproni_petofiFotó: Kránitz József, panoramio.com

Pataki András beszámolt arról, hogy a tánckar nyolc helyére négy lányt és három fiút már szerződtettek, a negyedik helyet augusztusban töltik be. A cél az, hogy 2014 nyarára önálló, minőségi produkciókkal fellépni képes tánckara legyen a teátrumnak, amely jövőre önálló bemutatóra is készül, miközben tagjai már az ősszel kezdődő évad műveiben is megmutatják tánctudásukat. Demcsák Ottó, a tánctagozat vezetője úgy fogalmazott: kegyelmi állapot egy új művészeti ág alapjait lerakni Sopronban. Távlati céljuk az, hogy a táncosok is képesek legyenek prózai szerepeket eljátszani és a színészek is tudjanak megfelelő módon táncolni. A fiatal csapatával a tervek szerint egy év múlva szeretne önálló produkciót is bemutatni.

Az igazgató kiemelte, hogy újragondolják színitanodájuk koncepcióját, mert az a céljuk, hogy az általános iskola első osztályától kezdve bevonzzák a fiatalokat a színházba. Olyan foglalkozásokat akarnak indítani, amelyeken a gyerekek élményszerűen tudják feldolgozni az iskolai tananyagot. Mint mondta, egyáltalán nem mindegy, hogy élmény szintjén van-e köze a diáknak például egy kötelező olvasmányhoz vagy csak gépiesen bemagolja az órán hallottakat.

Pataki András bejelentette: a soproni színház mindemellett ősztől új programot indít "Köszöntünk Sopron!" címmel. Ennek keretében szeptemberben minden helyi iskola kérheti azt, hogy előadásokat vigyenek be az intézményébe. Mindezt jelképes, 1 Eurós jegyáron kínálja a teátrum. A középiskolások Gogol: Egy őrült naplója című művét kérhetik Ács Tamás előadásában. A felső tagozatosoknak drámapedagógia foglalkozást tartanak a soproni színház művészei a Kövek című előadáshoz kapcsolódóan. Az alsó tagozatosok pedig Huzella Péter Kossuth-díjas művész Garbonciás Péter című gyermekműsorát tekinthetik meg.

A templomokba, egyházakhoz a Silentium-csendtől a szóig címmel Wass Albert életművéből összeállított pódiumjátékot viszi majd el az új társulat. Ezt az estet a már elhunyt Bánffy György Kossuth-díjas színművész szerkesztette és rendezte.

sopron_sajttjFotó: Soproni Petőfi Színház

A Soproni Petőfi Színház a teátrum falain kívül is szeretné igényesen szórakoztatni a nézőket. Ezért is állította össze a társulat A bor dicsérete című zenés műsorát, melyet éttermekbe, sörözőkbe, kis kocsmákba is szívesen elvisznek. Cserébe csak azt kérik a vendéglátóhelyektől, hogy rakják ki a színház plakátjait, szórólapjait a helyiségeikbe.

Oberfrank Péter, Liszt-díjas karmester, zenei vezető hangsúlyozta: azt szeretné tudatosítani a közönségben, hogy "az opera nem valami múzeumszerű, régi, nagy magasztos dolgoknak a felelevenítése", hanem nagyon is élő műfaj. Ehhez pedig a zenés színház klasszikus vonalát szeretné megteremteni, bemutatva az opera igazi gazdagságát, szépségét. Szeretné az operát és az operettet is közelebb hozni a fiatalokhoz, bebizonyítva azt, hogy ezek a műfajok lehetnek izgalmas színházi élmények számukra. Nem porosak, képesek frissen, filmszerűen, látványosan, dinamikusan hatni a közönségre és nem biztos, hogy csak a színpadon, hanem más közösségi terekben is. A zenei vezető tervei között szerepel egy állandó színházi zenekar felállítása is, soproni muzsikusok közreműködésével.

Pataki András május végén vette át a soproni Petőfi Színház vezetését, miután elődje, Darvasi Ilona március közepén felmondott, mert a fenntartó nem hosszabbította meg Huszti Péter szerződését.

MTI, Soproni Petőfi Színház

süti beállítások módosítása