A Figaro házasságával nyitott a Aix-en-Provence-i operafesztivál

Kivételesen egy klasszikus remekművel, Mozart Figaro házasságának bemutatójával kezdődött csütörtökön a kortárs világpremierekről híres 64. Aix-en-Provence-i Nemzetközi Operafesztivál.

A dél-franciaországi kisvárosban július 27-ig tartó szabadtéri programsorozatban azonban idén is több igazi csemegének számító, a nagyközönség számára kevéssé ismert zenei művet láthat a zeneszerető közönség teljesen új rendezésben. 
A nyitóeste különlegessége, hogy a Mozart-művek egyik legnagyobb mestere, Jérémie Rhorer a korabeli hangszereken játszó saját zenekarát, a Le Cercle de l'Harmonie-t vezényelte. Susanne szerepében a francia szoprán Patricia Petibon volt hallható, Cherubint pedig az amerikai mezzoszoprán, Kate Lindsey alakította. Az énekeseket a műfaj egyik legjobbjának tekintett Les Arts Florissants barokk kórusa kísérte. 
Az idei fesztiválon Mozart egyik kevésbé ismert fiatalkori operáját, Az álruhás kertészlányt is bemutatják Andreas Spering vezényletével, Vincent Boussard rendezésében, a főbb szerepekben az aix-en-provence-i zeneakadémia fiatal végzősei lépnek fel. 

nozze-figaro-festival-aix-provenceforrás: images.google.com

Az ősbemutatók között szerepel két, mai társadalmi kérdésekkel foglalkozó kortárs opera. Az Une situation Huey P. Newton című művet a Black Panthers (Fekete Párduc) politikai szervezet alapítóinak, Bobby Seale-nek és Huey P. Newtonnak a története ihlette a francia külvárosokban tapasztalható társadalmi leszakadás megidézéshez. A besorolhatatlan zenei alkotás a eredetileg képzőművész Jean-Michel Bruyere nevéhez fűződik, aki nemzetközi csapata, az LKFs tagjaival együtt az opera és az installáció közé helyei művét, amelyben filmes elemek keverednek szöveggel és zenével. Az eladásban közreműködik két hátrányos helyzetű aix-en-provence-i fiatal is. Az előadás érdekessége, hogy a közönség különböző helyszínek között vándorolva vesz részt benne.
Egy másik kortárs művet, a brit zeneszerző George Benjamin Written on Skin című operáját a Mahler Kamarazenekar adja elő a szerző vezényletével. A 12. századi okszitán legenda alapján született történet szövegkönyvét Martin Crimp angol drámaíró írta. Az előadást a tavalyi avignoni színházi fesztiválon bemutatkozott Katie Mitchell rendezi. 
Nagy várakozás előzi meg Marc-Antoine Charpentier ritkán játszott biblikus művének, a David és Jonathas című egyházi operának a bemutatóját, amelyet az Ótestamentum ihletett. A művet a francia barokk zene egyik legismertebb előadója, William Christie vezényletével saját zenekara, a Les Arts Florissants mutatja be. Az előadást a magyar származású Andreas Homoki rendezi, aki ez év nyarán veszi át a Zürichi Operaház vezetését. 
Maurice Ravel egyfelvonásos operáját, A gyermek és a varázslat című mű kamaraváltozatát pedig a fiatal Arnaud Maunier rendezésben mutatják be.
Az operafesztiválon számos egyéb kamrazenei és világzenei, valamint szimfonikus zenekari koncert is hallható lesz, az operák többségét pedig a legjelentősebb francia kulturális csatornák, a Radio Classique, a France Musique, az Arte és az Arte Live Web, a Mezzo TV, a Mezzo Live HD és a Medici TV élőben és később felvételről is közvetítik.

süti beállítások módosítása