A Szputnyik nem tekinti magát a kormány áldozatának

A Szputnyiknak nincs és nem is volt az elmúlt hetekben „finanszírozási ügye” a kormánnyal - közölte a Szputnyik. A Demokratikus Koalíció július 3-i közleményének helyesbítését olvashatják.

A Szputnyik Hajózási Társaság közleménye:

Méltányoljuk a DK közleményének azon részét, amely a kortárs kultúra fontosságáról, illetve a független kulturális műhelyek védelméről szól. Azt azonban mégsem tartjuk szerencsésnek, hogy a Szputnyik Hajózási Társasággal ilyen szoros összefüggésben teszi ezt.

Egyrészt mert mi csak a független szféra egyik szereplőjének tartjuk magunkat, a többséghez hasonlóan nincs sem állami, sem önkormányzati fenntartónk, önállóan gazdálkodunk és a függetlenségünk egyben azt is jelenti, hogy a politikai szereplőktől, így minden párttól is teljesen függetlenül működünk! Másrészt nem egyeztetett közleményről van szó, így több pontatlanság is található benne. Düsszeldorfban Bodó Viktor dolgozott, a Szputnyik még nem. De ami ennél is fontosabb, hogy az érvényben lévő Előadó-művészeti törvény szerint regisztrált, és a VI. kategóriába sorolt szervezet vagyunk, így a többi független alkotóhoz hasonlóan nekünk sincs normatív állami támogatásunk, amit adott pénzügyi év elején megkapnánk.

szputnyikSzputnyik Hajózási Társaság (Fotó: Tóth Simon Ferenc)

Arra van lehetőségünk, hogy induljunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma által (idén június 15-én!), éves tevékenység támogatására kiírt pályázaton, valamint az NKA esetleges produkciós vagy alkotói pályázatain. Természetesen egy még el sem nyert pályázati összeget nem kezelhetünk „megvont állami támogatásként”, ahogy az egy interjúban helytelenül szerepelt. Ugyanakkor a pályázat június 15-i kiírása (ennek következményeként szeptember végi eredménye, majd pozitív elbírálás esetén az éves támogatás október végi utalása) ellehetetlenítette a Társulat működésének tervezhetőségét, stabilitását, fenntartását. Ez még a jelentős külföldi meghívások ellenére is így van, mert az éves költségvetésünk csak egy részét tudjuk azok bevételeivel fedezni. Az évad nagyobb részében azonban itthon szeretnénk dolgozni és hazai közönségnek szeretnénk játszani.

Ennek szellemében adjuk be most éves pályázatunkat, amelynek eredményétől alapvetően függ Társulatunk itthoni, őszi újraindulása.

Bodó Viktor

művészeti vezető

Tóth Péter

ügyvezető

Budapest, 2012. július 6.

süti beállítások módosítása