"Nem a plakátba szeretek bele" - Egy színházi grafikus mesélt

Benedek Levente a TESZT fesztivál keretén belül nyitott meg plakátkiállítást. A temesvári színház grafikusával ennek kapcsán a szinpad.ro beszélgetett. Szemléztük.

"Annak ellenére, hogy én vagyok a grafikus, sok esetben nem dönthetem el, milyen stílusú plakátja legyen egy előadásnak" - kezdte a beszélgetést Benedek Levente. "Néha én is hozzá tudok adni valamit magamból a plakáthoz. De olyan is van, hogy nincs semmi gondolatom. Ekkor jó, ha jön a rendező, és elmondja, őt mi érdekli" - tette hozzá. A kérdésre, kinek szól a kiállítás, így felelt: "Akit érdekel a színházi plakát. Van olyan néző, aki csak az előadás címét akarja elolvasni. Neki az a fontos, hogy nagybetűs legyen, látható. Van viszont, aki szeret szép plakátokat látni az utcán."

benedek1

A grafikus elmondta, az erdélyi magyar színházak közül egyedül Temesváron van színház grafikus állás. "Máshol bedolgoznak, ami jó is lehet, csak van egy hátránya. Ha több ember készíti a programot, a plakátot és a honlapot, grafikailag nem egységes az intézmény vizualitása. Hiszen ez reklám, aminek hatnia kell. Ráadásul itt a termék előtt már elkészül a csomagolás. Ez a különbség a mosóporos doboz és a színházi plakát között" - fogalmazott Benedek.

Szerinte a díszletnek nem kell összhangban lennie a plakáttal. "A rendező sokszor a plakáton akarja megmutatni, hogy mi van a színpadon. Az én munkámba akarja belesűríteni az övét. Ilyenkor érzem azt, hogy ez nem plakát. Nem kell mindig illusztrálni a díszletet" - vélekedett.

benedek2

Benedek Levente úgy gondolja, az a kérdés, behoz-e új nézőket a plakát. "Ez nem biztos, hogy a minőségétől függ. Nekünk mégis meg kell keresni minden felületet, és azokat lefedni. A cél: minél több emberhez eljuttatni az információt. Ehhez viszont nincs elég anyagi keretünk" - közölte.

benedek5

Az internetes megjelenés lehetőségeiről így foglalt állást: "Temesváron még mindig több az idősebb színházba járó. A fiatalok kevésbé jönnek, hozzájuk viszont online jutnak el az információk. Nem tudom, melyik a fontosabb. Az biztos, hogy a templomokban és iskolákban kitett plakátok sokat jelentenek. Nekünk azt kell felmérni, hogy a nézőink közül hányan járnak iskolába és templomba, és azt, hányan lesik a facebookot."

Véleménye szerint egy jól sikerült szóróanyag még nem hozza be a nézőket, ez "csak egy szükséges adalék". Olyan viszont előfordul, hogy megnézik az előadást, majd lemennek a pénztárhoz, és kérik a plakátot, mert haza akarják vinni.

0002_20f61

A kiállított plakátok közül a Cseresznyéskerté Benedek kedvence, ami "többszörösen is elérte a célját". Ezért a plakátért mentek le a legtöbben a pénztárhoz, és a grafikus szerint "tényleg az előadásról szól". Hogy melyiket tarja még jó plakátnak, így felelt: "Nehéz erre válaszolni. Mert nem tudok elvonatkoztatni az előadástól. Én sem a plakátba szeretek bele, hanem a darabba. Ez bonyolult. Évszaktól, meg minden mástól függ." 

Forrás: Csiky Gergely Állami Magyar Színház

süti beállítások módosítása