Nem viselheti a Royal Shakespeare márkanevet egy osztrák sör

Nem viselheti többé a Royal Shakespeare nevet egy osztrák sör az Európai Unió bíróságának pénteki döntése szerint.

A testület megállapította, hogy az osztrák cég, a Jackson International Trading tisztességtelenül és indokolatlanul húz hasznot a világhírű brit színházi társulat, a The Royal Shakespeare Company nevéből.

royal Az osztrák cég az alkoholos italokra, főként a sörre és a whiskyre, az alkoholmentes italok közül az ásványvízre, a gyümölcslevekre 2003-ban jegyeztette be a közösségi védjegyeket nyilvántartó hivatalnál a Royal Shakespeare elnevezést. 
A brit színházi társulat, amely 1999-ben védette le az RSC-Royal Shakespeare Company nevet, 2006-ban kérvényezte az osztrák sör elnevezésének megszüntetését. A hivatal jogosnak ítélte a kérést és 2009-ben kezdeményezte a márkanév visszavonását.
Az osztrák cég fellebbezését pénteken utasította el az Európai Unió bírósága, amely hangsúlyozta, hogy a színházi társulatot a nagyközönség széles rétege ismeri. A bíróság nem értett egyet az osztrák cég azon állításával, amely szerint a társulat működése csak egy szűk réteg és az elit számára ismert.
A bíróság megállapította, hogy a színház hírneve és tekintélye révén az osztrák cég indokolatlan haszonhoz juthat az azonos márkanév használatával.

süti beállítások módosítása