Gábor Miklóst és Ruszt Józsefet idézték Zalaegerszegen

A megyeszékhelyen született Gábor Miklós 14 évvel ezelőtt hunyt el, míg a Hevesi Sándor Színház alapítója és első vezetője, Ruszt József 75 éves lenne. Rájuk emlékeztek tisztelőik szerdán.

Két egerszegi kötődésű színházi nagyság, Gábor Miklós színész halálának 14., Ruszt József Kossuth-díjas rendező születésének 75. évfordulója kapcsán tartott szerdán megemlékezést a város és a Hevesi Sándor Színház vezetése. Gábor Miklós Ady utcai szülőházánál, valamint a Göcseji úti temetőben helyezték el az emlékezés virágait.

ruszt

"Magányos és közlékeny volt egyszerre, bajtársamnak tarthattam,... szerette volna megérni a nyolcvanat, ... utolsó találkozásunkról őrzöm azt a képet, ahogy az ajtókeretben áll" - írta Ruszt József Gábor Miklósról visszaemlékezéseiben. A szerdai koszorúzással egybekötött megemlékezés során Urházy Gábor László, a Hevesi Sándor Színház művésze olvasta fel a fenti sorokat a legendás színész Ady utcai szülőháza előtt tízkor összegyűlt tisztelők társaságában. (Itt látta meg a napvilágot Gábor Miklós 93 évvel ezelőtt.)

gabor_miklos_emlektabla_zalaegerszeg

Először Szemes Péter esztéta szólt a szervezők nevében, majd Gyutai Csaba polgármester méltatta a város szülöttének, valamint fogadott fiának  érdemeit, művészi hagyatékát. A két művészt összeköti a színházavató, Az ember tragédiája című színmű, amelyben Ruszt József rendezésében Gábor Miklós alakította Lucifert. (A szülőházon látható, Béres János szobrász által készített tábla e szerepében mutatja a művészt.) A polgármester jelezte, a teátrum már készül az őszi harminc éves jubileumi ünnepségsorozat kapcsán méltó emléket állítani a zalaegerszegi színháztörténet eme két nagy alakjának. Az emlékezés virágait Gyutai Csaba, Besenczi Árpád színházigazgató valamint Iványi Ildikó, a Színházbarát Kör vezetője helyezte el. A résztvevők a Göcseji úti temetőben a 2005-ben elhunyt Ruszt József 2008-ban avatott síremlékét is megkoszorúzták.

Forrás: zalaihirlap.hu

süti beállítások módosítása