Koncert az Esterházy-kastélyban

Szabadtéri gálakoncert Ana María Martinezzel és Joseph Callejával.

Június 23-án este rendeztek harmadik alkalommal szabadtéri operagálát a gyönyörű kismartoni Esterházy-kastély parkjában.

 

A sztárvendég ezúttal a máltai származású tenor, Joseph Calleja és a Puerto Rico-i szoprán, Ana María Martínez voltak.

 

Joseph Calleja a Metropolitanben, Donizetti Lammermoori Lucia című operájában, Edgardo szerepében kitűnő kritikákat kapott. Az Associated Press szerint alakítása az aranykor énekművészetét idézte, Björlinghez, Giglihez és Carusóhoz hasonlították. Mostani fellépését hallva ez azért jócskán túlzó összehasonlítás, de kétségtelen, hogy ma a legkiválóbb lírai tenorok közé tartozik. Igaz, a koncerten olyan áriákat is elénekelt - így például a Végzet hatalmából Don Alvaro áriáját - ami messze súlyosabb tenorhangot igényel, de hát egy koncerten, mikrofonnal, egy ária erejéig ez is belefér. A színpadon persze líraibb szerepekben szokott fellépni, így elsősorban Arturo, Elvino, Nadir, Nemorino, Pinkerton, Almaviva és Alfredo szerepében aratta az elmúlt években legnagyobb sikereit, többek között olyan színházakban, mint a londoni Covent Garden vagy a bécsi Staatsoper (Budapesten is fellépett már). Rendszeresen koncertezik, olyan partnerekkel, mint például Anna Netrebko. A "Máltai tenor" című szólóalbuma egyike lett a legtöbbet eladott klasszikus zenei lemezeknek.

 

eszterhazy1

 

 

eszterhazy2

 

A "Latin-Amerika legszebb hangja"-ként (Berliner Zeitung) emlegetett, Puerto Rico-i Ana María Martínez akkor vált igazán ismertté, amikor 2007-ben Placido Domingo oldalán énekelt a Salzburgi Ünnepi Játékokon (azóta számtalanszor léptek fel együtt). Rendszeres fellépő a Houston Grand Operában, a Washington National Operában, a chicagói Lyric Operában, a Covent Gardenben és a madridi Teatro Realban is. Legnagyobb sikereit Rosinaként, Ameliaként (Simon Boccanegra), Margitként, valamint Pillangókisasszony és Mimí szerepében aratta, de kiváló kritikákat kapott Neddaként, nagy sikerrel lépett fel a Glyndebourne-i Fesztiválon a Rusalka címszerepében, és emlékezetesek voltak fellépései Donna Elviraként és Fiordiligi szerepében is. Több CD- és DVD-felvétel is készült a közreműködésével.
Martínez szép hangszíne mellé nagy hangterjedelem és kifinomult előadásmód párosul, az Esterházy-kastély parkjában rendezett koncerten - bár Calleja sem volt rossz - az ő produkciója marad számomra emlékezetesebb.

 

eszterhazy3

 

 

eszterhazy4

 

A két énekes előadásában az olasz és francia opera repertoár klasszikus áriáit és duettjeit, valamint egy-két musical darabot hallhattunk. A zenei kíséretet a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara nyújtotta Jochem Hochstenbach vezényletével.

 

 

-csb-

 

 

Linkek:

 

www.esterhazy.at/openair
www.josephcalleja.com
www.anamariamartinez.com

 

 

süti beállítások módosítása