Kaszás Attila Kulturális Fesztivál kezdődik Zsigárdon

Változatos programokkal várja a látogatókat a szlovákiai Zsigárdon az öt évvel ezelőtt elhunyt színművésznek emléket állító Kaszás Attila Kulturális Fesztivál; hétfőtől augusztus 11-éig kézműves-foglalkozások, népzenei és néptánctábor, folklórfesztivál, valamint verstábor is lesz.

"A Zsigárdi Kulturális Nyár elnevezésű fesztivált 2005 óta minden évben megtartjuk. A rendezvény Kaszás Attila halála után, 2007-ben vette fel tiszteletből a színművész nevét. Minden évben egyre többen látogatnak el a programokra, valamennyi rendezvény közül a legnépszerűbb a népzenei és néptánctábor, amelyre Magyarországról és Erdélyből is érkeznek csoportok" - mondta Kiss László főszervező.

"Kaszás Attila nekünk zsigárdiaknak hatványozottan jelképezi a kisebbségi létből való felemelkedést, az erkölcsi tartást, a nemzetiségi kultúránk megtartását, ápolását. E fesztivál teret biztosít a kulturális, szellemi műhelymunkának, melynek célja Zsigárd és a kistérség szellemi, lelki felemelkedése, otthonteremtés a hazában, e nemzetrész önbecsülésének, identitásának megőrzése, tehetségápolás, szakmai továbbképzés, a közízlés formálása, magyar-magyar és magyar-szlovák közeledés, megbékélés" - vallanak a szervezők a rendezvényről.

kaszashazKaszás Attila tájház Zsigárdon

A fesztivál nyitóprogramja a kistérségi nyári kézművestábor, amely hétfőn kezdődött és vasárnapig tart. A zsigárdi tájházban a különböző kézműves mesterségek képviselői adnak ízelítőt tudásukról, és tanítanak meg egy-egy fogást a közönségnek.
Az augusztus elején zajló verstáborban Czajlik József rendező és Gál Tamás színész vezetésével a verselőadás technikáival ismerkedhetnek meg a diákok és a felkészítő pedagógusok.
A kulturális fesztivál záró rendezvénye az augusztus 8. és 11. közötti gyermek és felnőtt néptánc- és népzenei tábor, valamint a Kárpát-medencében élő népek ezzel párhuzamosan zajló folklórfesztiválja. A felnőtteknek gyimesi és mezőkeszüi, a gyerekeknek magyarbődi és szatmári táncokat oktatnak. A tánc- és daltanítás mellett hegedülni, brácsázni és nagybőgőzni is tanulhatnak a résztvevők.

A programról:

2010. július 12-16. VI. kistérségi nyári kézműves tábor
2010. augusztus 9-14. Zsigárdi verstábor
2010. augusztus 10-14. Verséneklők tábora és fesztiválja
2010. augusztus 11-14. Szlovákiai ifjúsági és felnőtt népzenei és néptánc tábor a Rév zenekarral
2010. augusztus 11-14. A Kárpát - medencében élő nemzetek és nemzetiségek folklórfesztiválja
A fesztivál részletes programja.

süti beállítások módosítása