Dallamok 3D-ben – új hangrendszer a Szegedi Szabadtérin

Idén már nem csak képletesen öleli körül a zene a Dóm téri nézőket. A legmodernebb hangosítástechnikával bővült a Szabadtéri Játékok műszaki felszereltsége.

Európai viszonylatban is kiemelkedő és egyedülálló az az új hangrendszer, melyet idén használnak először a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásain. A szakemberek a lehető legmodernebb technika segítségével olyan hatást tudnak elérni, mint ha a néző közvetlenül a karmester mellett ülne.

Az eddigi rendszer is folyamatosan fejlődött, de elérte saját korlátait. Mivel a négyezer fős nézőtéren hatalmas távolságok vannak, nehéz feladat volt, hogy a zenekari árokból „elszabadult” hangokat hogyan juttassák el minden nézőhöz. Az új technika, a digitális mikrofon, panorámázás és sugárzó rendszer viszont lehetővé teszi, hogy átlépjék azt a bizonyos határt, és – képzavarral élve – tovább színesítsék a hangzást.

dom_ter_2012Fotó: szegediszabadteri.hu

„Úgy gondolom, nagyon komoly lépést tettünk – mondja a Votec Kft. ügyvezetője, Elek Sándor. Munkatársaival hosszú évek óta végzi a produkciók hangosítását a fesztiválon, amely ezt az újítást is nekik köszönheti. – Szabadtéren nagyon nehéz megfelelni azoknak a kihívásoknak, amiknek a kőszínházakban, koncerttermekben könnyűszerrel eleget teszünk. Utóbbi esetben már nem kell megteremteni az akusztikus körülményeket, a téren viszont erre szükség van. Ettől az évtől élethű hangzást tudunk produkálni, az embereket szó szerint körülölelik majd a hangok a Dóm téren.”

Hogy érzékletesebben el tudjuk képzelni az új csodát, ami vár ránk a Szabadtérin, gondoljunk bele, micsoda különbség van a moziban a két- és háromdimenziós filmek között. Olyan térhangzással fogunk szembesülni, amelynek nagyon komoly mélysége van. Ráadásul ki lehet majd hallani a zenéből akár a cselló vagy a fagott muzsikáját, akkor is, ha ugyanazt a dallamot játsszák, mert a rendszer „szelektíven” gyűjti a hangokat. Mindezt az eddigi technikával nem lehetett elérni. Európában először alkalmazzák a hangrendszert csillagtetős színházban.

Forrás: szegediszabadteri.hu

süti beállítások módosítása