Andrei Mihalache átveszi Stier Péter helyét - Az Északi Színházról

Kedd délben sajtótájékoztató keretében jelentették be hivatalosan: Andrei Mihalache lesz az Északi Színház ideiglenes vezérigazgatója, míg ki nem írják a versenyvizsgát és ezen el nem nyeri valaki a posztot. Stier Péter leköszönő - utóbbi időben megbízott - vezérigazgató az elmúlt három év megvalósításait foglalta össze néhány szóban.

Andrei Mihalache, a szatmári román színtársulat művészeti igazgatója a Polgármesteri Hivataltól az elmúlt hónap végén írásban értesült arról, hogy ideiglenesen vezérigazgatónak nevezték ki, miután ez a poszt nemrégiben megürült. Stier Péter ugyanis a közel három évvel ezelőtt megrendezett versenyvizsgán nyerte el a vezérigazgatói megbízást, ám öt hónappal, miután elfoglalta székét, Radu Giurca akkori prefektus megtámadta a kinevezéséről szóló határozatot, arra hivatkozva, hogy Stier nem rendelkezik kulturális végzettséggel.

kep

Az ügy a törvényszékre, majd Nagyváradi Táblabíróságra került - mindkettő a kormánybiztosnak adott igazat. Giurca támadása persze köztudottan politikai indíttatású volt.

Az eljárás ideje alatt megbízott vezérigazgatóként tevékenykedő Stier Pétert a döntésnek megfelelően elvesztette posztját, a továbbiakban pedig visszatér a versenyvizsga előtt betöltött adminisztratív igazgatói funkcióba.

Stier az elmúlt három év megvalósításairól beszélt a sajtótájékoztatón, hangsúlyozva: nem a saját, hanem az Északi Színház csapatának eredményeiként könyveli el az elmúlt évek sikereit. Az elmúlt három évadban a magyar társulat 31 bemutatót tartott, a román társulatnak pedig 36 premierje volt. A két társulat számos hazai és nemzetközi fesztiválon vett részt ebben az időszakban és több megkapott díjjal is büszkélkedhetnek. Sőt, a színház története során először UNITER díjra is jelölték a színház két munkatársát: Bíró József színészt és Balogh Attila rendezőt. A Sorompók Nélkül Nemzetközi Multikulturális Fesztivál közönsége ez idő alatt közel megkétszereződött: 2010-ben alig 4 ezer látogatója volt a fesztiválnak, 2011-ben már több mint 7 ezer.

A színház látogatottsága is nőtt, az évadonkénti 70 ezres nézőszám a színház vezetőségének tudomása szerint az Északi Színház a romániai színjátszás abszolút első helyezettje - igaz, nem sok színházban játszik két ilyen jól működő társulat.

A sajtótájékoztatón szóba került az Északi Színház épületének felújítása is, mellyel kapcsolatban az új megbízott vezérigazgató meglehetősen pesszimista volt. A tervek szerint - ha a közbeszerzési eljárások és a fellebbezések után aláírják a munkálatok elvégzéséről szóló szerződést - a felújítás decemberben kezdődhet meg. Ez szinte biztos, hogy nézőcsökkenéssel jár majd, ahogyan ez 2001-ben is történt, amikor a két társulat a Szakszervezetek Művelődési Házában játszott a színházépület földszintjének az átalakítása miatt.

Mihalache szerint a terv, hogy most télen a Szakszervezetek Művelődési Házában játsszanak, nem valószínű, hogy megvalósítható, hiszen a terem nagy, a fűtés pedig nem megfelelő, tekintve hogy a polgármesterváltást követően gyakorlatilag leálltak a fűtésrendszer felújítását megcélzó tervek. "Több, kevesebb szereplős előadást játszunk majd, akár iskolai dísztermekben vagy a stúdióteremben is fogunk játszani" - mondta a megbízott vezérigazgató.

Forrás: szatmar.ro

süti beállítások módosítása