Csetepaté készül Kőszegen - Znamenák újra rendez

Július 13-án mutatja be a Kőszegi Várszínház Carlo Goldoni Chioggiai csetepaté című kétfelvonásos komédiáját sok zenével, a Kőszegre rendszeresen visszatérő „nyári társulattal”, Znamenák István rendezésében.

Elöljáróban - Közöljük a Kőszegi Várszínház versét

Lackfi János
: KŐSZEGI SZÍNEK

Kőszegi várban a színi rivaldán Nyári nagy éjszaka porzik a fény,

Régi szerelmes urak ha bokáznak, Kékes a hölgy szeme, mint a kökény.

Fancsali fej, vihogó sutaságok, Teljes az emberi lelki vihar,

Szélre eső jön, a völgyre a hegy majd, Itt aki él, ugye, mind belehal.

Hajdani-majdani hősszerelemben Bőg a gitár, cicerézik a lant.

Itt a világ epicentruma máma: Újra jelen, mi a múltba rohant.

fKovács Zsolt és Nagy Mari a próbán

A Várszínház következő bemutatója a Chioggiai:

A negyvenezer lakosú Chioggiában harmincezer nő él. A férfiak hosszú hónapokig halásznak a tengeren, a nők csipkét vernek. Két család nő-tagjai várják haza a férjeiket, titkos vagy nem titkos szerelmüket. Toffolo sült tökkel kínálja Luciettát, erre a nők között kiújul a szócsata, amit Vicenzo a halkereskedő szakít meg a halászok hazaérkezésének hírével. A lányok és az asszonyok, bár megígérik, hogy nem beszélnek a férfiaknak a veszekedésről, nem tudják tartani a nyelvüket, és kígyót-békát kiabálnak Toffolóra és a másik család lányaira. Titta Nane felbontja az eljegyzését Luciettával, Beppe elhagyja Orsettát. Toffolót kővel dobálják, aki feljelenti a jegyzőnél az egész társaságot. Isidoro, a jegyző beleveti magát a családi zűrzavar kibogozásába.

cGazsó György és Kocsis Pál a próbán

A tanúk kikérdezése közben ígéretet tesz Checcának, Orsetta legkisebb húgának, hogy összehozza a frissen szabaddá vált Titta-Nanéval, sőt, hozzájárul a hozományához is. A férfiak továbbra is haragszanak a menyasszonyaikra és a feleségeikre, a nők egymásnak esnek. Isidoro, látván a helyzet banalitását, egy lakásba hívja a férfiakat, hogy elrendezzék az ügyet egymás között, és kibéküljenek Toffolóval. Miután Isidoro látja, hogy lehetetlen összehozni Checcát Titta-Nanéval, mert az Luciettába szerelmes, Toffolót szemeli ki Checca párjául, aki nem is ellenkezik.A helyszínre siető férfiak teljes káoszt találnak, de Isidoro végül lassan úrrá lesz rajta mindenki kibékül mindenkivel, és hármas esküvőre készülek még aznap: Titta-Nane Luciettát, Beppe Orsettát, Toffolo pedig Checcát veszi feleségül.

aBéli Ádám a próbán

Mikor lesz látható az előadás?

A Chioggiai csetepatét 13-án, 14-én, 15-én, 17-én, 19-én, 20-án, 21-én és 22-én (esőnapok: 16., 18., 23.) láthatja a közönség a Brenner udvarban, este fél 9 órai kezdettel. Az előadás szereplői: Gazsó György, Pogány Judit, Bánfalvi Eszter, Takács Géza, Kocsis Pál, Kovács Zsolt, Nagy Mari, Parti Nóra, Szilágyi Csenge e.h., Hevér Gábor, Formán Bálint, Epres Attila, Hollósi Frigyes, Béli Ádám, Némedi Árpád, Bárány Tamás, Sebesi Tamás.

bZnamenák István

Mozgalmas chioggiai élet avagy milyen is egy „átlagos” próbanap?:

"Lázas készülődés közepette folynak a Chioggiai csetepaté próbái. A tegnapelőtti Fő téri koncert után sem pihent meg a csapat, a hétfő délelőtti próbát pedig különleges program, Némedi Árpád (az elődásbeli Görög) esküvője követte. Mialatt a többiek Kőszegen, Cselényi Nóra jelmeztervező Hatvani Mónika asszisztensével Szombathelyet járta különféle kiegészítőkért, cipőkért. Megérkezett Szőke Júlia is, aki a ruhák karbantartásáért felelős – ő pl. d.e. ingeket „antikolt”, vagyis hipermangánban áztattta, hogy kopottnak tűnjenek. Utána nem maradt sok idő a mulatozásra, mert fél hattól Török Tamara, a darab fordítója és Lőkös Ildikó dramaturg Nagy Marival, Szilágyi Csengével és Epres Attilával találkozott, hogy összeolvassák a hat órakor kezdődő könyvbemutató szemelvényeit. Az Alexandra könyvesboltban nem csak az előadásról, hanem Török Tamara nemrég megjelent könyvéről, a Goldoni és Velence kapcsán beszélgettek. Ezzel párhuzamosan a zenekar már készítette föl magát az esti próbára, amibe nemsokára a színészek is bekapcsolódtak és megkezdődött a komoly jelmezes összpróba, tekintettel arra, hogy pénteken bemutatásra kerül az előadás, de már csütörtökön is közönség előtt, a Köszönet estéje alkalmából!" (Forrás: a Kőszegi Várszínház blogja)

chioggiai

Július 8.-án a Főtéren daloltak:

A Most kéne abbahagyni zenekar nyíltszíni próbája dalokkal az előadásból

1

1.

"Ha ez embert erős érzelmi hatások érik, gyakran nem elég, ha kibeszéli magából, hanem szívesen ordít egy nagyot. De amikor már ez is kevés akkor jöhet valami igazán különleges módja az érzések kifejezésének. És ez nem más, mint az éneklés. Ahogy Toffolo is mondja egy helyütt: „Ide már kevés lesz a próza, inkább dalban mondom el!” Szerenáddal próbálja meghódítani a bájos Checcát több-kevesebb sikerrel. De nem ő az egyetlen, akiből kikívánkozik az ének: szinte mindenki helyet szorít magának ezen a téren is. És Kőszegen fújhat a szél, eshet az eső, vagy éppen tűzhet a nap, de a dal akkor is száll! És nem is akármilyenek ezek a nóták; egyenesen a hatvanas évekből érkeztek hozzájuk, hogy kissé felpezsdítsék a hangulatot Chioggiában". (Forrás: a Kőszegi Várszínház blogja)

2

2.

3

3.

4

4.

5

5.

6

6.

7

7.

8

8.

Forrás: Kőszegi Várszínház

süti beállítások módosítása