Gyula zenét rendelt a Vihar témájára! - Vilmos naplója 3.

Amit 500 évvel ezelőtt csak sejtettem, az most a szemem láttára virul: Igen, naggyá lett Anglia és a nyelv, a csalfán könnyűnek mutatkozó inglis. Mert mit hallok hűs rozémat (Rózsika, drága!) kortyolgatva épp: She loves you, yeh, yeh, yeh...a Vár előtt könnyes szemű urak bólogatnak a ritmusára. Kissé pocakos már a dalnok, csak a szám nem öregszik: én tudom, hogy 50 év ide-oda, semmit nem számít. A Beatles és a Rolling örök. Bár van, aki kétli..."Hol lesznek már a bítleszek, amikor én még itt leszek.", írta egy kollég, bár nem saját magáról, hanem egy másik – magyar – dalszerzőről. A magyarok a kisebbrendijüket trendi módon ápolják. És lefordíthatatlanul. Ingyom-bingyom, tá.

Szóval a Beatles: ha belegondolok, Anglia mindenféle pontjain kimozgatta a világot sarkaiból (hogy én szülessek helyretolni): zene és popkultúra, és divat (Mary Quant miniszoknyái), és építészet (London) és festészet (Francis Bacon, L. Freud, D.Hockney) ... mi van még... ja, színészeiről és színésznőiről nem is beszélve!

V3beatles_fiukAntovszki Band

Igen: a színház. A Globe...eltartott egy ideig a helyreállítás. De most már nemcsak a Themze partján gömbölyödik, épp a Shakespeare Network oldaláról látom, hogy a németországi Neuss-ban is van Globe, sőt a magyarok is szerettek volna egyet a Balaton partján. Abból semmi nem lett eddig. De én kivárom, esküszöm! Addig azonban tökéletesen megfelel Gyula összes termeivel, tereivel.

V3Neuss2Globe Színház,  Neuss (D)

Mert találnak itt mindig valami újat: a Múzeum kertjében például jazz-koncertet tartottak. Rájöttek arra is, hogy erősítő nem kell, anélkül is szépen szól. A szerző, a mű, a zenészek és a hangszer...bemutató volt! A Várszínház megrendelt egy új darabot...Királyság, hogy van ilyen. És amire készen lett a Vihar, addigra a város felújította a 100 éves zongorát. Ültem a platánok árnyékában és egyetértettem Vukán művész úrral: nem a barbárság, hanem a harmónia győz, bár súlyos összeütközések árán.

vukan_zenekar     vukan_gyorgy

Vukán György - zongora, Balázs Elemér - dob, Pecek Lakatos Krisztián - nagybőgő

Hétfőtől megint munkanapok! Megjöttek a gyerekek, akik mind a színházra, a színházra és megint a ....kíváncsiak. Ezen belül én vagyok nekik érdekes, és tudnak angolul, meg ráérnek és a 40 fokban fűti őket még valami plusz. Megemelem a kalapom! Nem csoda, hogy ezt az Európai Unió Kulturális keretprogramja is támogatja. A Kamaraterem falai őrzik az eddig itt megtartott előadások és workshopok szellemét (Tim Carroll, Balázs Zoltán, Kértakör - hamlet.ws), bár ők akkor még ovisok voltak, mostani tanáraik pedig diákok.

V303kamaraterem   V3_NA_elemzes    

Két óra elteltével kint, az illusztrált falak között Nagy András vezetésével elemzik A vihart: szelíden húzzák a tartóköteleket és vitorlákat, nem tépik-cibálják, mert nem ismerik a forszát. Holnap és még jó pár napig újra jönnek. Én itt vagyok a vártán. És remélek... dum spiro – spero, úgyis mint Prospero. Néha kiugrok a Várba előadást nézni....tánc, tánc.

ket1   ket2

Közép-Európa Táncszínház: Vihar - fotó: Kiss Zoltán

Gyula, Shakespeare Fesztivál, július 8-9. vasárnap, hétfő

www.shakespearefesztival.hu

Szerző: Ránki Júlia

süti beállítások módosítása