Szente Vajk: "Többet mondanék"

A békéscsabáról elszármazott Szente Vajk a Városházi Esték keretein belül lépett fel a Békés megyei városban, a Madách Színház általa írt Csoportterápia című előadásával. Ez alkalomból készített a színésszel interjút a beol.hu. Lapszemle.

"Színész szeretett volna lenni, de színházi polihisztorrá vált. Ez lesz a tendencia, hogy valaki több az egyben?" - szólt az első kérdés. Szente Vajk így válaszolt: "Az én jövőm biztosan ez, a közlésvágyamnak nem elég, hogy csak a színpadon állok. Többet mondanék, szerencsére ki tudom fogalmazni magamból. Vannak olyan gondolataim, amit nem tudok színészként közvetíteni, mivel nem írták meg előttem. Bizony, ezeket meg kell írni. Kell hozzá szerencse, tapasztalat, ismeret és társ is, persze, hogy sikert arathasson egy-egy ilyen darab. Az én fejemben egyébként a színház komplex, nem tudom külön részenként, kizárólag csak egyben értékelni." Hozzátette, a Csoportterápia előadása közben egy kicsit a darabot is figyeli, számára egy tanulmány, hogy miként lehet beszélgetni a nézőkkel.

181871_szentevajk

Szente Vajk elmondta, csak most derült ki, hogy egy másik városban hogyan működik a Csoportterpáia, hiszen először játszották a darabot vidéken. "A Madách Színház iránt egyébként igen nagy a kereslet. Persze, van olyan, mint Az operaház fantomja, amit nem lehet elhozni. A Csoportterápia azonban ilyen. Örömteli, ha találkozunk más közönséggel is a nyári előadásokon. Ez élmény, másrészt egy reklám és befektetés, hogy megismerhessék mások is, milyen színházat csinálunk" - mondta.
A televíziós munkáiról is szót ejtett: "Nagyon más egy tévés rendező egy színházihoz képest, ugyanis neki a technikai rendezésben van nagy feladata, hogy mikor és milyen ritmusban használja a kamerát, hogyan vágja össze. Persze behatárol a televízió is, nem lehet csak azt csinálni, amit szeretnék. Hosszas próbafelvételek voltak a Magyarország, szeretlek! előtt, hogy mi az a sebesség, amit a képernyő még elbír, és amit még szerethet a néző. A színházban is premierig tud egy rendező rendezni, a tévében is a műsor oroszlánrészét az első felvétel előtt csináltuk" - mesélte.

Szente Vajkot az m1 reggeli műsorában, a Balatoni nyárban is láthatjuk majd, erről így beszélt: "Nem egyszerű elkezdeni egy ország reggelét, nagy lendület, jókedv és őszinteség kell hozzá. Nem ezek felvett változata, hanem az igazi. A színházban sem lehet csalni, de a tévében még úgy sem" - fogalmazott a színész.

A teljes interjú a beol.hu-n olvasható.

süti beállítások módosítása